Tantárgy neve, kódja: Az informatikai biztonság alapjai , GRENFKL-INFBIZAL-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 3
Elmélet: 100 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Tamás
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a vállalati hálózati központi menedzselési lehetőségét, Windows alapú szoftverek segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az informatikai biztonság fogalma, tartalma. ITB12, IBSZ, károk jellege, fajtái, kár érték szintek. Biztonsági osztályok (A,F,K), megbízható működés, rendelkezésre állás. IT biztonsági technikák: a felhasználók azonosításának eszközei,(vonalkód, tudásalapú, birtokalapú és biometria). Jelszavak fontossága, jelszó választás problémái, jelszófeltörések megakadályozása. Vállalati biztonság. Kliens és Szerver oldali biztonság, központosított menedzsment, adatvédelem, szerverszobák kialakításának szempontjai. Titkosítás, hitelesítés. Kriptográfia, szteganográfia. Történeti áttekintés (de Vigenére, Enigma). Szimmetrikus kulcsú titkosítás. Aszimmetrikus kulcsú titkosítás. Titkosítási módszerek operációs rendszerekben. Emberi tényező az IT biztonságban. Social Engineering. Helyi gépek biztonsága, PC védelmi lehetőségek. Adatmegsemmisítés lehetőségei. Tűzfalak fajtái és lehetőségei. A Proxy szerver. Routerek hozzáférési listái. Törvények az informatikában. Az ITIL szerepe és ismertetése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Képes az új ismeretek, programnyelvek befogadására, alkalmazására.Képes informatikai rendszerek komponenseit installálni, működtetni és karbantartani.Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára legalább egy programnyelven és fejlesztési környezetben.Képes együttműködni a felhasználókkal és a szakember-kollégákkal.

Képességei:

Ismeri az informatika alapvető technikáit, az informatikai rendszerkomponensek szerepét, feladatát és működését.Tisztában van az informatikai szolgáltatások típusaival és azok szerepével.Ismeri a fejlesztési módszertanok szerepét, legalább egy fontos módszertant használ.Ismeri a dokumentálás és a folyamatok ábrázolásnak általánosan használt eszközeit, jelölési-ábrázolási rendszerét.Ismeri az IT-biztonság alapelveit, a feladatához kapcsolódó biztonsági elemeket.

Attitűdje:

Nyitott a megbízók szakmai üzemeltetési, fejlesztési környezetének megismerésére.Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.Szolgáltatóként viszonyul a felhasználókhoz.

Autonómia és felelősség:

Az informatikai fejlesztésekben irányítás alatt tevékenykedik.Fokozottan figyeli a rendszerek biztonsági állapotát, intézkedik, kezdeményezi a hiányosságok megszüntetésétÖnállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
2 db zárthelyi dolgozat megírása a 6. és a 12. héten. A dolgozatok 40 percesek, mindegyikén 50 pont érhető el. Ha a 2 dolgozat össz. pontszáma nem éri el az 50 pontot, akkor a 13. héten a teljes féléves anyagból Pót Zh-t kell írni (100pont), ami 80 perces. A vizsgára bocsátás feltételei: a zárthelyi dolgozatok sikeres megírása (50% - 50 pont)
Vizsgakövetelmények:

A szóbelin vizsga elején beugró kérdés melynek 50%-át kell teljesíteni, majd az előadások anyagából egy tételt húznak a hallgatók.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadás anyagok elérhetőek az Interneten. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltató teremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

Erdősi Péter Máté, Solymos Ákos: IT biztonság közérthetően, 2017, ISBN: 978-615-5036-12-5Virrasztó Tamás: Titkosítás és adatrejtés - Biztonságos kommunikáció és algoritmus adatvédelem, ISBN: 9789632142531 Othmar Kyas: Számítógépes hálózatok biztonságtechnikája. Kossuth Kiadó, 2000

Ajánlott irodalom: