Tantárgy neve, kódja: Jogi ismeretek, GRENFKL-JOGIISME-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Molnár István
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A Jogi ismeretek c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a közigazgatási jog alapjait, a gazdasági jog számos területét, valamint a technológiai jog kapcsolódó elemeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A tantárgyon belül a hallgatók megismerkednek a jogi alapfogalmakkal, majd a közigazgatási jog alapjaival. A kurzus során átfogó képet kapnak a gazdasági jog számos területéről: polgári jog, dologi jog, magánjogi szerződések, értékteremtő folyamat szerződési háttere, gazdasági társaságok joga, pénzügyi jog, a gazdálkodó szervezetek számviteli feladatai, munkajog, gazdasági társaságok munkaügyei, polgári és büntetőjogi felelősség, valamint gazdasági visszaélések és gazdasági bűncselekmények. Végül tisztában lesznek a szerzői-, a közbeszerzési- és a versenyjoggal.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

-

Képességei:

Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.

Attitűdje:

Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

Önállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Zárthelyi dolgozatok, amelyek kiegészíthetők beadott beszámolóval. A félév során írandó zárthelyi dolgozat (teszt) legalább elégséges eredménye vagy/és beszámoló készítése. Az elégséges szint eléréséhez a lehetséges összpontszám legalább 50 %-a szükséges. A dolgozat(ok) megírására 20 perc áll rendelkezésre. A elégséges szintet el nem érő vagy dolgozatát meg nem író hallgató nem bocsátható vizsgára. Beadandó dolgozat beadásával a zárthelyi dolgozatra plusz pontszám szerezhető. Ahol a tárgyhoz gyakorlati óra követelmény is társul, ott a hallgatónak teljesítenie kell az Egyetemen rendszeresített jelenléti minimumkövetelményt is. Továbbá a gyakorlati órára kötelezővé tehető egy beszámoló elkészítése is.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli. A hallgatóknak 20 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására. Az elégséges szint eléréséhez legalább 50 % szükséges.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kötelező és ajánlott irodalom biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Molnár I.: Jogi alapismeretek technológiaalapú vállalkozásoknak, InnovAID 2013. ISBN 978-963-08-6472-5[2] Kiss B.: Alkotmányjogi alapismeretek. Szegedi Egyetemi Kiadó 2009. ISBN 978-963-9650-55-8[3] Farkas Cs.: Társasági jogi alapismeretek, Szeged, 2010. ISBN 978-963-08-0570-4[4] Molnár I.: Szellemi tulajdon menedzsment és technológia-transzfer, InnovAID 2008. ISBN 978-963-06-6396-0

Ajánlott irodalom: