Tantárgy neve, kódja: Linux hálózati adminisztráció , GRENFKL-LINUXHAL-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 6
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Göcs László
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a költséghatékony vállalati hálózati menedzselés lehetőségét, nyílt forráskódú szoftverek segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Virtualizáció. Könyvtár és állománykezelő parancsok. Az állományrendszer védelme. Könyvtárak megosztása NFS, Samba és WebDAV segítségével. Szoftvercsomagok menedzselése, dpkg, apt-get, aptitude. Tárolók. DNS szerver konfigurálás. DHCP szerver konfigurálás. Távoli elérés biztonságosan. Nyomtatás CUPS-sal. LDAP alapú integrált autentikációs rendszer. Samba szerver integrálása Windows hálózatba. OpenLDAP alapú autentikáció Samba szolgáltatásokhoz. Szolgáltatások védelme Kerberos segítségével. Tűzfal Ubuntu Linuxban. Proxy szerver.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Tisztában van az informatikai szolgáltatások típusaival és azok szerepével.Ismeri a dokumentálás és a folyamatok ábrázolásnak általánosan használt eszközeit, jelölési-ábrázolási rendszerét.Ismeri az IT-biztonság alapelveit, a feladatához kapcsolódó biztonsági elemeket.

Képességei:

Képes informatikai rendszerek komponenseit installálni, működtetni és karbantartani.Legalább egy meghatározó programozási környezetben képes készség szintjén programozni, és a fontosabb algoritmusokat alkalmazni.Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára legalább egy programnyelven és fejlesztési környezetben.Képes együttműködni a felhasználókkal és a szakember-kollégákkal.

Attitűdje:

Nyitott a megbízók szakmai üzemeltetési, fejlesztési környezetének megismerésére.Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.Szolgáltatóként viszonyul a felhasználókhoz.

Autonómia és felelősség:

Felelősséget vállal az általa menedzselt eszközök megfelelő állapotáért, valamint az önállóan és csapatban végzett munkájáért.Az informatikai fejlesztésekben irányítás alatt tevékenykedik.Fokozottan figyeli a rendszerek biztonsági állapotát, intézkedik, kezdeményezi a hiányosságok megszüntetésétÖnállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadás ZH-n 40 pontot lehet szerezni. Az előadás ZH akkor sikeres, ha a hallgató legalább 20 pontot elér. A gyakorlati ZH-n 60 pontot lehet szerezni. Egy gyakorlati ZH akkor sikeres, ha a 60 pontból legalább 30 pontot elér. A ZH-kon az előzőek figyelembe vételével legalább 50 pontot kell elérni a gyakorlati jegy megszerzéséhez (20 pontot az előadás ZH-n, 30 pontot a gyakorlati ZH-n). Akiknek nem sikerül a fentiek szerint legalább 50 pontot elérni, azok úgy az előadás ZH-t, mint a gyakorlati ZH-t egy alkalommal pótolhatják a szorgalmi időszakban.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, a gyakorlatokon elvégzett feladatok és a hozájuk kapcsolódó gyakorlati segédletek. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltató teremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

Ubuntu dokumentációs oldalak magyarul [http://ubuntu.hu/sugo] és angolul [https://help.ubuntu.com/]Johanyák Zsolt Csaba, Kovács Péter, Göcs László: Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban (http://www.gamfinfo.hu/linux-h%C3%A1l%C3%B3zati-adminisztr%C3%A1ci%C3%B3-a-gyakorlatban)

Ajánlott irodalom: