Tantárgy neve, kódja: Programozás alapjai, GRENFKL-PROGALAP-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pásztor Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Irházi Zoltán
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A Programozás alapjai c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a C/C++ programozási nyelvek alapjait és képesek legyenek önálló végrehajtható feladatot programozni és megismerjék a programkészítés lépéseit és lapvető algoritmusait, utasításait C/C++ nyelveken keresztül.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Algoritmusok, változók, program szerkezete, programozás lépései, kulcsszavak, operátorok, logikai műveletek, típuskonverzió, utasítások ismétlése, ciklusok, előfeldolgozó, tömbök, karakter tömbök, szövegkezelő függvények, input output kezelő függvények, mutatók, indirekció, , struktúra, változók érvényességi köre.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

-

Képességei:

Legalább egy meghatározó programozási környezetben képes készség szintjén C++ alapszinten programozni, és a fontosabb algoritmusokat alkalmazni.Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára C++ programnyelven és fejlesztési környezetben.

Attitűdje:

-

Autonómia és felelősség:

Önállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy zárthelyi dolgozat megírása az utolsó konzultáción, amely egy programozási feladat megoldását jelenti számítógépen, C++ nyelven.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgó állománya. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltató teremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Pánczél István: A C++ programozási nyelv középiskolásoknak (2015) [2] Benkő Tiborné, Poppe András: Objektum-orientált C++ ( 2007) Computerbooks kiadó [3] Dr. Pásztor Attila, Bevezetés a C++ programozás alapjaiba (RRF jegyzet) [4] Dr. Pásztor Attila, A C++ programozás összetett és egyéb típusainak használata, a programok felépítése(RRF jegyzet) [5] Dr. Johanyák Zsolt Csaba, C++ gyakorlatok (RRF) [6] Nagy Sándor: A C/C++ programozási nyelv I. (1993), KF GAMF Kar H-246., Kecskemét.

Ajánlott irodalom: