Tantárgy neve, kódja: Unix alapú operációs rendszerek, GRENFKL-UNALOPRE-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Göcs László
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék napjainkban használatos Linux rendszereket, azoknak gazdasági jellemzőit, kihegyezve a hazánkban legelterjedtebb Ubuntu operációs rendszerre. Ismerjék a linux rendszer felépítését, működésüknek alapvető elveit, architektúráit, és protokolljait desktop rendszerekben éppúgy, mint a kisvállalatokban használatos server verziókban.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A Linux történeti áttekintése, fejlődése. A disztribúciók ismertetése, fajtái, lehetőségei. Ubuntu Desktop telepítése. Könyvtár és állománykezelés. Konfigurációs állományok, és szerkesztésük. Hálózati beállítások, lehetőségek. Open Office ismerete, összehasonlító dokumentáció készítése a MS Office-val. Egyéb disztribúciók telepítése. Desktop Alkalmazások használata. (Windows-os programok kiváltása). Teljes irodai munkaállomás telepítés (ZH).

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Tisztában van az informatikai szolgáltatások típusaival és azok szerepével.Ismeri az IT-biztonság alapelveit, a feladatához kapcsolódó biztonsági elemeket

Képességei:

Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára legalább egy programnyelven és fejlesztési környezetben.

Attitűdje:

Nyitott az új informatikai technológiák, programnyelvek és módszerek megismerésére.Nyitott a megbízók szakmai üzemeltetési, fejlesztési környezetének megismerésére.Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

Felelősséget vállal az általa menedzselt eszközök megfelelő állapotáért, valamint az önállóan és csapatban végzett munkájáért.Az informatikai fejlesztésekben irányítás alatt tevékenykedik.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az utolsó előtti konzultáción egy komplett telepítési feladat (60pont) valamint egy elméleti Zh (40 pont) megírása. Ha a telepítési feladat és az elméleti dolgozat pontszáma nem éri el a 40 illetve a 20 pontot, akkor az utolsó konzultáción Pót Zh-t kell írni
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, előadásvázlat, a gyakorlatokon elkészített példák. A gyakorlatokon minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltató teremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

Emmett Dulaney – Linux (Panem kiadó, 2016. 592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155186462)Mátó Péter · Rózsár Gábor · Őry Máté · Varga Csaba Sándor · Zahemszky Gábor - 20/80 – Unix és Linux alapismeretek rendszergazdáknak (E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ kiadó, 2014. 58 oldal · ISBN: 9789630882989)Asztalos Márk · Bányász Gábor · Levendovszky Tihamér - Linux programozás (Szak kiadó, 2012. 594 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639863293)Evi Nemeth · Garth Snyder · Trent R. Hein · Ben Whaley - UNIX and Linux System Administration Handbook (Prentice Hall, 2010. 1344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780131480056)Emmett Dulaney - Linux - 7 könyv 1-ben (TARAMIX Kiadó, 2016. 571 puhatáblás ISBN:9786155186462)

Ajánlott irodalom: