Tantárgy neve, kódja: CAD/CAM-rendszerek, GGEPBAN-CADCAMRE-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: CNC-technológia I.+100 kr
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kun Krisztián
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Kun Krisztián , Bognár Adrián
Ellenőrzésért felel: Dr. Kun Krisztián
Tárgy oktatásának célja:
A virtuális valóság alkalmazása a gyártástervezésben. Digitális gyár fogalma, tudás- és adat management a digitális gyárban, a digitális gyár jövőbeni fejlődése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Egy CAM szoftver geometriai szerkesztő moduljainak ismertetése. 2D feladatok tervezése az oktatott CAM szoftver segítségével. Síkbeli geometriai alakzatok szerkesztése egy CAM szoftverben. 2,5 -3D felületek gyártásának bemutatása. CAM szoftver használata testmodellből történő kiindulás esetében. A Reverse Engineering technika és a RP (gyors prototípusgyártási) eljárások laborkörülmények között történő bemutatása. A három tervezési feladat elkészítése.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során egy zárthelyi dolgozatot kell írni, amely egy alkalommal javítható, ill. pótolható. A vizsgára jelentkezés feltétele: a laborok teljesítése, a félévközi három feladat beadása és a zárhelyi dolgozat legalább elégséges eredménye. A feladatokat csak személyesen lehet beadni a gyakorlatvezetőknek és válaszolni kell tudni a feladat elkészítésével kapcsolatban feltett kérdésekre. A zárthelyi időtartama 60 perc, maximális pontszám 100 pont. Az elégséges szint 50 pont, a közepes 61 pont, a jó 76 pont, a jeles 86 pont. A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A hallgató akkor kezdheti meg vizsgáját, ha bemutatja, hogy önállóan tudja kezelni az NCT- szimulációs szoftvereket, illetve képes CNC programot poszt processzálni egy a tanszéken oktatott CAM szoftver segítségével.
Vizsgakövetelmények:

Vizsga

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az NCT vezérlések számítógépes szimulációs programja.Az NCT eszterga és maró vezérlés programozásának és kezelésének leírása (www.nct.hu).Dr. Boza Pál előadásán elhangzott anyag (letölthető a tanszéki szerverről).Segédlet az EdgeCam szoftver használatához (letölthető a tanszéki szerverről).

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Dr. Boza Pál: CNC-TECHNOLÓGIA és -PROGRAMOZÁS, Jegyzet 2008. H-379.Dr. Boza Pál, Burunyi Pál: CNC Forgácsolás 1 CNC Programszerkesztés, CNC Forgácsolás 2 CNC Gépkezelés. Tankönyv, NSZFI 2007. Budapest. (ISBN 978 96 3746 967-1 ö).Dr. Boza Pál, Dr. Pintér József: Digitális Tankönyvtár http://www.tankonyvtar.hu (Gyártásautomatizálás).Ajánlott irodalom: Michael Fitzpatrick: Machining and CNC Technology, 2005 by the Mc.Graw. Hill (Higher Education). Dr. Mátyási Gyula: CNC technológia és programozás.

Ajánlott irodalom:

• Michael Fitzpatrick: Machining and CNC Technology, 2005 by the Mc.Graw. Hill (Higher Education). • Dr. Mátyási Gyula: CNC technológia és programozás. I-II. Programozás. Műszaki Könyvkiadó Budapest. Alain Bernard: Fabrication assistée par ordinateur, by Lavoisier, Paris 2003.