Tantárgy neve, kódja: Linux hálózati adminisztráció , GRENFKN-LINUXHAL-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 6
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Göcs László
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Göcs László
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a költséghatékony vállalati hálózati menedzselés lehetőségét, nyílt forráskódú szoftverek (Linux Ubuntu) segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

1. Linux története, GUI-k ismertetése. Könyvtárszerkezet. Alapkonfigurációs ismeretek. Csomagtelepítés. 2. Disztribúciók ismertetése. Jogosultsági tábla. 3. DHCP ismertetése. 4. Névfeloldás, DNS ismertetése. Futási szintek. 5. LVM ismertetése, működése. Scritpek. 6. Könyvtár megosztások (NFS, Samba), nyomtató megosztás (CUPS), NIS ismerete. 7. Webszerver felépítése, működése. 8. Levelező rendszer működése. 9. Tűzfal működése, szabályok ismerete. 10. IP maszkolás. Titkosítási megoldások. 11.Docker ismertetése. 12. ZH 13. pót ZH


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

1. Ubuntu Server és Desktop telepítés. Virtuális hálózat kialakítása. Fontosabb parancssori utasítások. Hálózati beállítások. Szoftvertelepítés. 2. DHCP szolgáltatás telepítés, konfigurálás.ű 3. DNS szerver telepítés, konfigurálás. Zónák kialakítása, tesztelés. 4. Megosztások - NFS és SAMBA szolgáltatások telepítése, konfigurálása, tesztelése. 5. Webszerver (Apache) telepítés, konfigurálás. Több domain kezelése. 6. Script írás, FTP szolgáltatás telepítés, konfigurálás, tesztelés. SSH konfigurálás. 7. Email szerver telepítés, konfigurálás, tesztelés. 8. Hitelesítő szerver (Radius) telepítés, konfigurálás, tesztelés. 9. Tűzfal megvalósítás. 10. Grafikus szerver (Zentyal) telepítés, konfigurálás, tesztelés. 11. Teljes telepítési, konfigurálási gyakorlás. 12. ZH 13. pót ZH

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Tisztában van az informatikai szolgáltatások típusaival és azok szerepével.Ismeri a dokumentálás és a folyamatok ábrázolásnak általánosan használt eszközeit, jelölési-ábrázolási rendszerét.Ismeri az IT-biztonság alapelveit, a feladatához kapcsolódó biztonsági elemeket.

Képességei:

Képes informatikai rendszerek komponenseit installálni, működtetni és karbantartani.Legalább egy meghatározó programozási környezetben képes készség szintjén programozni, és a fontosabb algoritmusokat alkalmazni.Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára legalább egy programnyelven és fejlesztési környezetben.Képes együttműködni a felhasználókkal és a szakember-kollégákkal.

Attitűdje:

Nyitott a megbízók szakmai üzemeltetési, fejlesztési környezetének megismerésére.Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.Szolgáltatóként viszonyul a felhasználókhoz.

Autonómia és felelősség:

Felelősséget vállal az általa menedzselt eszközök megfelelő állapotáért, valamint az önállóan és csapatban végzett munkájáért.Az informatikai fejlesztésekben irányítás alatt tevékenykedik.Fokozottan figyeli a rendszerek biztonsági állapotát, intézkedik, kezdeményezi a hiányosságok megszüntetésétÖnállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az elméleti ZH-n 40 pontot lehet szerezni. Az elméleti ZH akkor sikeres, ha a hallgató legalább 20 pontot elér. A gyakorlati ZH-n 60 pontot lehet szerezni. Egy gyakorlati ZH akkor sikeres, ha a 60 pontból legalább 30 pontot elér. A ZH-kon az előzőek figyelembe vételével legalább 50 pontot kell elérni a gyakorlati jegy megszerzéséhez (min 20 pontot az elméleti ZH-n, min 30 pontot a gyakorlati ZH-n). Akiknek nem sikerül a fentiek szerint legalább 50%-ot elérni, azok úgy az elméleti ZH-t, mint a gyakorlati ZH-t egy alkalommal pótolhatják a szorgalmi időszakban.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadásvázlat valamint a gyakorlatokhoz létrehozott segédletek és oktatóvideók. A gyakorlatokon minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Petersen Richard: Ubuntu 22.04 LTS Server, Surfing Turtle Pr, ISBN 9781949857344, 2023 [2] Göcs László: Szerveroldali megoldások Linux környezetben, Neumann János Egyetem, ISBN 9786155817915, 2021 [3] Jay Lacroix: Mastering Ubuntu Server - Fourth Edition, Packt Publishing, ISBN 1803234245, 2022

Ajánlott irodalom: