Tantárgy neve, kódja: Menedzsment, GRENFKN-MENEDZSM-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 75 %
Gyakorlat: 25 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a piaci szervezetek működésének jellemzőit, összefüggéseit. Ismerjék vállalati teljesítmény befolyásoló belső és külsőtényezők csoportjait, szervezetek struktúráját, a főbb stratégiákat.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés a menedzsmentbe. A menedzsment fogalma. Menedzserek és/vagy vezetők. Menedzseri szerepek. A menedzser kapcsolatrendszere. A csoport és a szervezet. A szervezetek általános strukturális, funkcionális és dinamikai jellemzői. A klasszikus elvek és az emberi viszonyok a menedzsmentben. A szervezeti folyamatok menedzselésének alapkérdései. A menedzsment modern elméletei. A szervezeti környezet és a szervezeti adottságok. A szervezeti kultúra. Döntés a szervezetekben. Változásmenedzsment. A szervezeti formák a menedzsmentben Stratégia a szervezetekben. (Összefoglalás, vizsgatájékoztató.)


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

-


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

-

Képességei:

Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes együttműködni a felhasználókkal és a szakember-kollégákkal.

Attitűdje:

-

Autonómia és felelősség:

Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.Önállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait.A menedzseri szemlélet megismerésén keresztül csoportmunka során képes más szakterületek képviselőivel együttműködve az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálásában részt venni.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók két zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozat egyszer pótolható.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga kollokvium, írásban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Tóth József: Gyakorló feladatok szervezési-vezetési ismeretekből. GAMF, Kecskemét, 1999. H-308Bakacsi Gyula: Szervezeti magatartás alapjai. Semmelweis Kiadó Kft., Budapest, 2015. ISBN: 978 963 331 313 8Dobák Mikós: Szervezeti formák és vezetés. Akadémiai Kiadó, 2008. ISBN: 9769630583406

Ajánlott irodalom: