Tantárgy neve, kódja: CNC-technológia I., GGEPBAN-CNCTECH1-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Gépgyártástechnológia I.+100 kr
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Vaczkó Dániel
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Vaczkó Dániel , Vaczkó Dániel
Ellenőrzésért felel: Vaczkó Dániel
Tárgy oktatásának célja:
A CNC programozás alapjai: interpolátor, két-tengelyű- pályavezérlés elve, számjegyvezérlési módok. Koordinátarendszerek csoportosítása, géphez történő rendelése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A CNC programozás alapjai: interpolátor, két-tengelyű- pályavezérlés elve, számjegyvezérlési módok. Koordinátarendszerek csoportosítása, géphez történő rendelése. Útmérők feladata. Az NCT-T program nyelv felépítése, típus kódok rendszere. Egyszerű és összetett esztergáló, maró ciklusok értelmezése. Geometriai elemek automatikus számításának elve, menete. Fúróciklusok konfigurálása az NCT vezérléssel. Menetvágó ciklusok áttekintése. Különleges transzformációk programozási lehetőségei. Programozás paraméteres környezetben. Bevezetés a CAM technikába.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

CNC gépeken használt irányítás-technikai elemek bemutatása. Programírás, program tesztelése PC számítógépen. Referencia pont felvétele termelő CNC- eszterga és marógépen. Menetes tengelyvég gyártása CNC esztergán. 2-2,5 „D” alkatrész gyártása CNC marógépen. Feladat konzultáció, két feladat elkészítése, „megvédése” beadáskor.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi 1 zárthelyi megírása kötelező. Pótlására a szorgalmi időszakban egy alkalommal van lehetőség. A zárthelyi időtartama 60 perc, maximális pontszám 100 pont. Az elégséges szint 50 pont, a közepes 61 pont, a jó 76 pont, a jeles 86 pont. A dolgozat CNC programírást és elméleti kérdéseket is tartalmaz. A gyakorlati jegy megállapítása a zárthelyi dolgozat alapján történik, de érvényes gyakorlati jegyet az a hallgató nem kaphat, akinek a szorgalmi időszak végéig programozási feladatát nem fogadtuk el. A félév során két programozási feladatot is el kell készíteni NCT-T és NCT-M vezérlésekre. A feladatokat személyesen lehet beadni a gyakorlatvezetőknek és válaszolni kell a feladat elkészítésével kapcsolatban feltett kérdésekre.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az NCT vezérlések számítógépes szimulációs programja.Az NCT eszterga és maró vezérlés programozásának és kezelésének leírása. Letölthető a tanszék szerveréről.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Dr. Boza Pál: CNC-TECHNOLÓGIA és -PROGRAMOZÁS, Jegyzet 2008. H-379.Dr. Boza Pál, Burunyi Pál: CNC Forgácsolás 1 CNC Programszerkesztés, CNC Forgácsolás 2 CNC Gépkezelés. Tankönyv, NSZFI 2007. Budapest. (ISBN 978 96 3746 967-1 ö).Dr. Boza Pál, Dr. Pintér József: Digitális Tankönyvtár http://www.tankonyvtar.hu (Gyártásautomatizálás).Ajánlott irodalom: Michael Fitzpatrick: Machining and CNC Technology, 2005 by the Mc.Graw. Hill (Higher Education). Dr. Mátyási Gyula: CNC technológia és programozás.

Ajánlott irodalom: