Tantárgy neve, kódja: Programozás alapjai, GRENFKN-PROGALAP-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pásztor Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): , Irházi Zoltán
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A Programozás alapjai c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a C/C++ programozási nyelvek alapjait és képesek legyenek önálló végrehajtható feladatot programozni és megismerjék a programkészítés lépéseit és lapvető algoritmusait, utasításait C/C++ nyelveken keresztül.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Algoritmusok, változók, program szerkezete, programozás lépései, kulcsszavak, operátorok, logikai műveletek, típuskonverzió, utasítások ismétlése, ciklusok, előfeldolgozó, tömbök, karakter tömbök, szövegkezelő függvények, input output kezelő függvények, mutatók, indirekció, struktúra, változók érvényességi köre

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

-

Képességei:

Legalább egy meghatározó programozási környezetben képes készség szintjén C++ alapszinten programozni, és a fontosabb algoritmusokat alkalmazni.Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára C++ programnyelven és fejlesztési környezetben.

Attitűdje:

-

Autonómia és felelősség:

Önállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Két zárthelyi dolgozat megírása a 6 és 12. gyakorlaton, amelyek egy programozási feladat megoldását jelentik számítógépen, C++ nyelven, 50 -50 pont.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgó állománya. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltató teremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Pánczél István: A C++ programozási nyelv középiskolásoknak (2015) [2] Benkő Tiborné, Poppe András: Objektum-orientált C++ ( 2007) Computerbooks kiadó [3] Dr. Pásztor Attila, Bevezetés a C++ programozás alapjaiba (RRF jegyzet) [4] Dr. Pásztor Attila, A C++ programozás összetett és egyéb típusainak használata, a programok felépítése(RRF jegyzet) [5] Dr. Johanyák Zsolt Csaba, C++ gyakorlatok (RRF) [6] Nagy Sándor: A C/C++ programozási nyelv I. (1993), KF GAMF Kar H-246., Kecskemét.

Ajánlott irodalom: