Tantárgy neve, kódja: Szakmai gyakorlat, GRENFKN-SZAKGYAK-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+0
Kreditérték: 30
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Irházi Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A szakmai gyakorlaton a hallgató a gyakorlati hely által megbízott vezető irányítása mellett a gyakorlati helyáltal megfogalmazott feladat(ok) megoldásán dolgozik. A munkaforma lehet egyéni tevékenység vagy teambenvégzett önálló munka. Munkája folyamatos dokumentálásával beszámolót készít.
Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerűtervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, főszoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftvereszközöket.Ismeri a tipikus hardver és szoftver környezet kialakításának módszereit.Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshezszükséges szintet.Ismeri a fejlesztői és felhasználói dokumentációk készítésének alapvető módszertani eszközeit.

Képességei:

Képes szakmai vélemény kialakítására a szoftverfejlesztéshez szükséges technológiák, hardver és szoftvereszközök kiválasztása során.Képes a munkájához kapcsolódó informatikai feladatok megoldásához szükséges együttműködésre,egyéni és team munkában való hatékony munkavégzésre.Képes részt venni komplex szoftverek tervezési és fejlesztési folyamatában, modern szoftverfejlesztésitechnológiák alkalmazásával.Képes fejlesztői és felhasználói dokumentációk készítésére.

Attitűdje:

Vállalja és hitelesen képviseli az adott informatikai szakterületet, képesítése szerinti tevékenységeket ésazok eredményeit.Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt.Elkötelezett szakterületének etikai és jogi szabályainak betartására.Nyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredményekmegismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására.Érdeklődő a szakterülettel összefüggő új módszerek és eszközök iránt.Elkötelezett a minőségi követelmények betartására.Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmaiképzésre és általános önképzésre.

Autonómia és felelősség:

Előírt keretek között önállóan végzi munkaköri feladatait.Önálló a munkájához kapcsolódó előírások betartásában és a vonatkozó dokumentumok elkészítésében.Munkájáért felelősséget vállal önálló feladatvégzésnél és csoportmunkában egyaránt.Tudatában van az általa használt és működtetett informatikai eszközparkok értékének és jelentőségének,azokért személyes felelősséget vállal.további szakmai kompetenciák:A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, amédiatudatosság, a biztonságos internethasználat.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati hely által kitűzött feladat dokumentált elvégzése.Beszámoló benyújtása a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely értékelése mellett a felelős oktatási egységelőre megadott szempontok szerint értékeli a beadott beszámolót.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A gyakorlati feladat megvalósításához szükséges szakirodalom, a gyakorlati hely által biztosított szakmaianyagok.

Kötelező irodalom:

-

Ajánlott irodalom: