Tantárgy neve, kódja: Web-programozás alapjai, GRENFKN-WEBPROGA-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus - Rendszergazda szakirány, FOSZK
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+4
Kreditérték: 6
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A Web-programozás alapjai tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a weboldalak fejlesztésére alkalmazott fontosabb eszközöket és technikákat, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket weboldalak fejlesztésében.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

A web és a látogató viszonya. A web működése. A tervezés folyamata. A fejlesztőkörnyezet kialakítása. HTML alapok. CSS alapok. A szerver konfigurálása. PHP alapok. JavaScript alapok. A keretrendszerek és a tartalomkezelő rendszerek fogalma és funkciói.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a fejlesztési módszertanok szerepét, legalább egy fontos módszertant használ. Ismeri a dokumentálás és a folyamatok ábrázolásnak általánosan használt eszközeit, jelölési-ábrázolási rendszerét.

Képességei:

Legalább egy meghatározó programozási környezetben képes készség szintjén programozni, és a fontosabb algoritmusokat alkalmazni.Képes az informatikus szakma fogalmainak és szaknyelvének használatára.Képes programok implementációjára legalább egy programnyelven és fejlesztési környezetben.

Attitűdje:

Nyitott az új informatikai technológiák, programnyelvek és módszerek megismerésére.Minden területen törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

Felelősséget vállal az általa menedzselt eszközök megfelelő állapotáért, valamint az önállóan és csapatban végzett munkájáért.Az informatikai fejlesztésekben irányítás alatt tevékenykedik.Önállóan és csapatban is dolgozik, ismeri korlátait.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók három 25 pontos zárthelyi dolgozatot készítenek és egy 25 pontos nagyfeladatot. A sikeres félév feltételei: a zárthelyi dolgozatok mindegyikében és a nagy feladatban is legalább 12 pont elérése, de összesen legalább 50 pont elérése. Az oktató a félév első hetében tájékoztatja a hallgatókat a zárthelyi dolgozatok helyéről és idejéről, és a nagy feladattal kapcsolatos tudnivalókról.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

1] Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek, Ad Librum Kiadó, Budapest, 2011, ISBN 978-615-5110-26-9 [2] Julie C. Meloni, Michael Morrison: Tanuljuk meg a HTML5 és CSS használatát 24 óra alatt, Kiskapu kiadó, 2011. ISBN:9789639637788[3] Steve Suehring, Janet Valade: PHP, MySQL, JavaScript & HTML5 Publisher: For Dummies, 2013. ISBN-13: 978-1118213704

Ajánlott irodalom: