Tantárgy neve, kódja: Ipari lézersugaras technológiák alkalmazása, GSZABAL-IPLETECH-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: szabadon választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Weltsch Zoltán
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Berczeli Miklós
Ellenőrzésért felel: Dr. Berczeli Miklós
Tárgy oktatásának célja:
A képzés során a hallgatóknak bemutatjuk a lézersugár keletkezésének módjával és típusaival, az iparban alkalmazott nagyteljesítményű lézersugár források jellemzőivel és azok működésével kapcsolatos ismereteket. Gyakorlati előadás kereténben szemléltetjük a nagyenergiájú fénysugár elvezetésének módjait a megmunkálás helyére, illetve a lézersugár jellemzői paraméterinek és azok mérésének módját. A tematikában a leggyakrabban alkalmazott technológiák kerülnek gyakorlati bemutatásra minta a vágás, hegesztés, felületkezelés, a mikrostruktúrák kialakítása és a lézersugárral támogatott egyéb gyártásimódok. Célunk, hogy a képzés során mind elméleti, mind valós demonstrációk alapján bemutassuk a nagyteljesítményű ipari lézereknél alkalmazott legújabb technológiai megoldásokat és azok alkalmazásait a mérnököknek.
Elsajátítandó ismeretanyag:

1. A Lézersugár: a legújabb lézersugárforrások ismertetése, A lézersugár minőségi jellemzői és mérési megvalósításai, A lézersugár elnyelődése szilárd anyagban és különleges anyagokon, A lézersugarak élettani hatásai és a sugárvédelem, biztonságtechnika; 2. A lézersugaras vágás végrehajtása: A lézersugaras vágás alapjai, A lézersugaras vágás folyamata, A lézersugaras vágást befolyásoló tényezők , Különleges vágási technológiák, Lézersugaras vágófejek, 2D-s és 3D-s lézersugaras vágás és berendezés bemutatása; 3. A lézersugaras hegesztés végrehajtása: A lézersugaras hegesztés elve, A hővezetéses hegesztés, Mélyvarratos hegesztés, Távhegesztés és röptében hegesztése (remote welding); 4. A lézersugarasas felületmódosítási eljárások ismertetése és azok alkalmazása a felületi technológiák terén; 5. Lézersugaras edzés végrehajtása: A lézersugaras edzés során lejátszódó anyagszerkezet-változások, A lézersugaras edzés termikus viszonyai, A lézersugaras edzés technikája; 6. Felrakóhegesztés és ráolvasztás, 3D nyomtatás elve és annak szemléltetése: A felrakóhegesztés és a ráolvasztás technikája, A ráolvasztás eredményét befolyásoló főbb tényezők; 7. A lézersugaras felületötvözés Lézersugaras felületötvözés in-situ vegyületképződéssel, A lézersugaras felületötvözés és cementáló hőkezelés, Különleges ötvözetek előállítása; 8. Diszpergálás: A fázisidegen szemcsék kristályfront általi kitolása az olvadékból, A kényszerített szemcsebeépülés feltétele; 9. Bevonatolás; 10. Szublimációs technológiák: A szublimációs anyageltávolítás alapjai, Anyageltávolítás lézerimpulzusokkal, A lézersugaras anyageltávolítás termikus folyamatai, Ultrarövid lézersugár-impulzus hatása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A képzés célja, hogy a hallgatók képesek legyenek önállóan, illetve kisebb csoportban projekt feladatként lézersugaras technológiát megtervezni, az elvi tervezetét felépíteni, valamint dokumentálását a minőségbiztosítási rendszerben alkalmazni. A végzett mérnökök olyan korszerű ismeretekre tesznek szert, ami elősegíti, növelni fogja konstrukciós érzéküket, a problémamegoldó-, és döntéshozó képességüket. Vállalja a felelősséget az irányítása alatt zajló részfolyamatokért. Bekapcsolódik gépészeti témájú kutatási és fejlesztési projektekbe, a cél elérése érdekében, a fejlesztői csoport tagjaival együttműködve mozgósítja elméleti és gyakorlati tudását, képességeit. Kezdeményező szerepet vállal műszaki problémák megoldásában. Munkatársait és beosztottjait felelős és etikus szakmagyakorlásra ösztönzi.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév végén egy darab zárthelyi dolgozat legalább elégségesre (50%) töréténő telejesítése.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Lézersuragas eszközök, anyagvizsgálati laborok. Letölthető prezentációs anyagok.

Kötelező irodalom:

Buza G.: Lézersugaras technolóigák I., elektronikus jegyzet, Eduweb Multimédia Zrt. www.tankonyvtar.hu, (2012)Búza G.: Lézersugaras technolóigák II., elektronikus jegyzet, Eduweb Multimédia Zrt., www.tankonyvtar.hu, (2012)

Ajánlott irodalom: