Tantárgy neve, kódja: Kísérletek tervezése és kiértékelése, GSZABAL-KISERTEK-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: szabadon választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja az, hogy a hallgatók megismerkedjenek a leggyakrabban használt kísérlettervezési és folyamat optimalizálási módszerekkel.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A kísérlettervezés céljai, módszerek áttekintése. A fekete doboz modell. Előkészítés (faktorok, szintek, optimalizációs paraméter). Szintek és értékelési kritérium típus megválasztása. Hibatényezők és csökkentési lehetőségek. Faktoriális tervek, Shainin módszer, Taguchi tervek, válaszfelület (lépegetéses) módszerek. Kiértékelési alapok, főhatás vizsgálat és kölcsönhatások vizsgálata. Variancia elemzés. A vizsgált folyamat modelljének felállítása. Regresszió. Gépi tanuláson alapuló megoldások.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Részletekbe menően ismeri és érti a műszaki szakterület ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. Rendelkezik a gépészeti területhez kapcsolódó méréstechnikai és méréselméleti ismeretekkel.

Képességei:

Műszaki szakterületen felmerülő problémák megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Korszerű ismeretszerzési és adatgyűjtési módszerek felhasználásával innovatív módon képes megoldani a szakterületén felmerülő speciális műszaki problémákat. Képes a gépészeti területen alkalmazott anyagok laboratóriumi vizsgálatára és elemzésére, a vizsgálati eredmények értékelésére és dokumentálására. Felkészült a gépészeti rendszerek és folyamatok üzemeltetése során gyűjtött információk feldolgozására és rendszerezésére, elemzésére, következtetések levonására. Képes a rendszerszemléletű, folyamatorientált gondolkodásmód alapján a komplex rendszerek globális tervezésének elsajátítására. Felkészült a gépészeti rendszerek, technológiák és folyamatok minőségbiztosítására, méréstechnikai és folyamatszabályozási feladatatok megoldására. Képes a kreatív problémakezelésre, az összetett feladatok rugalmas megoldására, továbbá az élethosszig tartó tanulásra és elkötelezettségre a sokszínűség és az értékalapúság mellett.

Attitűdje:

Nyitott és fogékony a műszaki szakterületen zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és elfogadására, hiteles közvetítésére. Törekszik arra, hogy a munkáját rendszerszemléletű és folyamatorientált gondolkodásmód alapján komplex megközelítésben végezze. Munkája során vizsgálja a kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok megvalósítására. Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására.

Autonómia és felelősség:

Önállóan képes mérnöki feladatok megoldására. Működési területén önállóan hoz szakmai döntéseket. Döntései során figyelemmel van a környezetvédelem, a minőségügy, a fogyasztóvédelem, a termékfelelősség, az egyenlő esélyű hozzáférés elvére és alkalmazására, a munkahelyi egészség és biztonság, a műszaki, gazdasági és jogi szabályozás, valamint a mérnöketika alapvető előírásaira.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy gyakorlati feladatot oldanak meg önállóan a tantárgy ismeretanyagát alkalmazva, és egy tesztet töltenek ki. A gyakorlati feladattal 70 pont szerezhető, míg a teszttel 30 pont szerezhető. A gyakorlati jegy megszerzéséhez a TVSZ-nek megfelelően legalább 50 % teljesítése szükséges.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

- Kemény Sándor – Deák András – Lakné Komka Kinga – Kunovszki Péter: Kísérletek tervezése és értékelése, 2016, ISBN: 978-963-2799-12-4 - Kemény Sándor - Deák András - Lakné Komka Kinga - Kunovszki Péter: Kísérletek tervezése és értékelése - Kiegészítő kötet, 2017, ISBN: 978-963-279-956-8 - Prőhle Tamás, Zempléni András: Többdimenziós statisztika, ELTE-TTK – Typotex, 2013, https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0064_77_tobbdimenzios_statisztika/index.html - Ranjit K. Roy - Design of Experiments Using The Taguchi Approach 16 Steps to Product and Process Improvement, Wiley, 2013, ISBN: 978-812-654-106-5 - Johanyák Zsolt Csaba: Bevezetés a kísérletmódszertanba, oktatási segédlet, 2009.

Ajánlott irodalom: