Tantárgy neve, kódja: Egyetemi polgári ismeretek, GGEPBAN-EGYPOISM-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 0
Kreditérték: 0
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska János
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az Algoritmusok és adatstruktúrák című tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az algoritmusokkal és az adatstruktúrákkal kapcsolatos fontosabb fogalmakat, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket számítástechnikai feladatok megoldásában, a szoftverfejlesztésben.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az algoritmus fogalma. Az algoritmusok elemzésének és tervezésének alapfogalmai. Algoritmusok ábrázolásának módjai. Egyszerű algoritmusok. Rendezési algoritmusok. Keresési algoritmusok. Rekurzivitás, rekurzív algoritmusok. Algoritmusok hatékonyságának összehasonlítása. Aszimptotikus viselkedések és jelölések. Adatszerkezetek ábrázolásai és műveleteik: vermek és sorok, láncolt listák, kupacok, hash táblák. Fák ábrázolása, bináris kereső fák és műveleteik, gráfok ábrázolásai, gráfelméleti algoritmusok.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket.– Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét.– Digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete.

Képességei:

– Képes a tanult fejlesztési módszereket, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat felhasználva tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására.

Attitűdje:

– Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készségszintű elsajátítására, valamint lépést tud tartani ezek fejlődésével.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy 50 pontos elméleti zárthelyi és egy 50 pontos gyakorlati ZH dolgozatot írnak (C++ nyelven). A zárthelyi dolgozatok helyét és idejét a félév első konzultációján hirdeti a tárgy oktatója. A gyakorlati jegy megahározásra kerül az elért félévi teljesítmény alapján a TVSz szerint.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Coospace-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, C. Stein: Új algoritmusok, Scolar Kiadó, 2003, ISBN: 978-963-9193-90-1[2] V. Aho, J. E. Hopcroft, J. D. Ullman: Számítógép-algoritmusok tervezése és analízise, Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1982, ISBN: 059-900-0598-06-3[3] Knuth, D. E.: A számítógép-programozás művészete I., III. kötet. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987-198[4] Pásztor A., Alvarez Gil R. P.: Bevezetés az algoritmuselméletbe. KF GAMF Kar, 2006

Ajánlott irodalom: