Tantárgy neve, kódja: Informatikai szakmai angol, GUZEBAL-INFSZAN1-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i): Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A szaknyelvi ismeretek, szakmai szókincs elsajátítása, nyelvtani ismeretek elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban, mint például szakmai társalgásban/értekezleteken való részvétel, prezentációk tartása, szakmai szövegek olvasása, írásbeli kommunikáció.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Szaknyelvi szókincs bővítése az alábbi témakörökben: számítógép hardver, fejezetek a számítástechnika történetéből, kimeneti, bemeneti eszközök, számítógép típusok, a jövő technológiája: termékek, eszközök, programozás, programnyelvek, vírusok, zsarolóprogramok, a jövő fizetőeszköze: a Bitcoin, prezentációs ismeretek, nyelvtani rendszerezés.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Az angolnyelv-tudása eléri a képzéshez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.– Angolnyelv-tudása eléri a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez szükséges szintet.

Képességei:

– Képes az angol nyelvű szakirodalom megismerésére, a szakszöveg megértésére és feldolgozására.– Képes magyar és angol nyelven kommunikálni szakmai kérdésekről felhasználókkal és szakember kollégákkal.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgató angol nyelvű szakmai témájú prezentációt és beadandó írásbeli dolgozatot készít; az előadás és a beadandó dolgozat pontszáma alapján kapja a gyakorlati jegyet. A hallgatóknak az elérhető pontszám 50 %-t el kell érnie a tantárgy teljesítéséhez.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, szakmai szövegek gyűjteménye.

Kötelező irodalom:

[1] Eric H. Glendinning, John McEvan (2014) Oxford English for InformationTechnology, Second edition,Oxford University Press, ISBN: 019457492X

Ajánlott irodalom:

"[1] Virginia Evans, Jenny Dooley & Stanley Wright: Career Paths - Information Technology. Express Publishing, 2011, ISBN: 9780857776402 [2] Santiago Remacha Esteras: Infotech - English for Computer Users Student's Book Cambridge University Press, 2008, ISBN: 9780521702997" [3] https://spectrum.ieee.org/