Tantárgy neve, kódja: Programozás I., GUZEBAL-PROGRAM1-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pásztor Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A Programozás I c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a C/C++ programozási nyelvek alapjait és képesek legyenek önálló végrehajtható feladatot programozni és megismerjék a programkészítés lépéseit és lapvető algoritmusait, utasításait C/C++ nyelveken keresztül.
Elsajátítandó ismeretanyag:

algoritmusok, változók, program szerkezete, programozás lépései, kulcsszavak, operátorok, logikai műveletek, típuskonverzió, utasítások ismétlése, ciklusok, előfeldolgozó, tömbök, karakter tömbök, szövegkezelő függvények, input output kezelő függvények, mutatók, indirekció, dinamikus tömb, struktúra, fájlkezelés, függvények, változók érvényességi köre.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket.– Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét.– Digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete.

Képességei:

-

Attitűdje:

– Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készségszintű elsajátítására, valamint lépést tud tartani ezek fejlődésével.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Két zárthelyi dolgozat megírása, amely egy-egy programozási feladat megoldását jelentik számítógépen a laborgyakorlaton Négy kisdolgozat megírása a gyakorlati foglalkozások elején, amelyek az adott gyakorlat anyagához szükséges alapismereteket mérik fel. Egy otthon kidolgozott, határidőre beadott programozási feladat elkészítése, amelyre maximálisan 16 pontot kaphat a hallgató. A feladat egy működőképes program elkészítéséből áll, továbbá tartalmazza a felhasználói dokumentáció és a program algoritmusának elkészítését. A pontszám a bemutatás minőségétől is függ. Az összesen elérhető 100 pontot tehát a következő bontásban szerezheti meg a hallgató:26 + 26 + 4?8 + 16 = 100 (1.prog. ZH + 2.prog. ZH + 4 db kis ZH + prog. feladat)Vizsgakövetelmények:-
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgó állománya. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltató teremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Nagy Sándor: A C/C++ programozási nyelv I. Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar, Kecskemét 1993[2] Sams Teach Yoursef C++ in one hour a day, Sams Publishing, 2012, http://openstorage.gunadarma.ac.id/pub/journal/Teach%20Yourself%20C++%20in%2021%20Days%205th%20Edition.pdf

Ajánlott irodalom: