Tantárgy neve, kódja: Programozási paradigmák és technikák, GUZEBAL-PROPARTE-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Programozás I, Algoritmusok és adatstruktúrák
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja kettős: egyrészt az objektum-orientált programozás alapjainak megismertetése a C#-nyelven keresztül, másrészt felkészíti a hallgatókat a vizuális programozás tantárgyra.
Elsajátítandó ismeretanyag:

C# és a .NET platform. A C# alapvető építő elemei. Egységbe zárt osztálytípusok definiálása. A származtatás és a polimorfizmus. Strukturált hibakezelés. Az objektumok életciklusa. Interfészek használata. Gyűjtemények és generikus típusok. Metódusreferenciák, események és lambdák. Indexerek, operátorok és mutatók. Bevezetés a LINQ-ba.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket.– Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét.

Képességei:

– Képes programozásra objektumorientált, vizuális és egyéb programozási környezetben.– Képes csoportmunkában együttműködni saját és más szakterületek képviselőivel egy adott probléma megoldásának kidolgozásában.– Képes folyamatos önképzésre, lépést tartva ezáltal az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

– Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készségszintű elsajátítására, valamint lépést tud tartani ezek fejlődésével.– Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

– Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, - fejlesztői és –üzemeltetési tevékenységéért.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
pontszerző dolgozatok és pontszerző feladat
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kötelező irodalom, előadásvázlat, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgója. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Reiter István: C# programozás lépésről lépésre, Jedlik Oktatási Stúdió, 2012, ISBN: 978-615-5012-17-4 https://reiteristvan.wordpress.com/2012/10/17/c-programozas-lepesrol-lepesre-letoltheto/[2] Troelsen, Andrew-Japikse, Philip: C# 6.0 and the .NET 4.6 Framework (Seventh Edition), Apress, 2015, ISBN: 978-1-4842-1333-9

Ajánlott irodalom: