Tantárgy neve, kódja: Villamosságtan és fizika, GUZEBAL-VILLFIZI-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Lakó Sándor Dezső
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Lakó Sándor Dezső
Ellenőrzésért felel: Jusztin Mária Zsuzsanna
Tárgy oktatásának célja:
Az oktatás célja az alapvető fizikai, ezen belül speciálisan az elektromos és a mágneses jelenségek megismerése, az alapvető elektromos áramkörök tervezésének és analízisének alapelveinek elsajátítása, ezzel a tanterv további elektronikával foglalkozó tantárgyaiban foglaltak megalapozása, az modern kommunikációban fontos szerepet játszó elektromágneses hullámok és speciálisan a fény terjedési jelenségeinek alapjainak megismerése.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Fizikai mennyiség; mérőszám, mértékegység. Az SI mértékegység-rendszer. Viszonyszám és szintérték. A tömegpont mozgását leíró mennyiségek. Mozgás egyenes mentén, síkmozgások. Newton axiómái. A dinamika alapegyenletének alkalmazásai. Munka, energia. Mozgási és helyzeti energia.A hő és a hőmérséklet fogalma, hőmérsékleti skálák. Szilárd testek és folyadékok hőtágulása. Szilárd testekben ébredő húzófeszültség, deformáció, szakítószilárdság.Elektromos alapjelenségek, elektromos töltés, elektrosztatikus tér. Elektromos térerősség, térerősség-vonalak. Az elektromos tér munkája. Az elektrosztatikai potenciál, feszültség. Vezetők és szigetelők elektromos térben. Kondenzátorok. Kondenzátorok soros és párhuzamos kapcsolása. Az elektromos áram, áramsűrűség. Ohm törvénye, ellenállás, vezetőképesség értelmezése. Az ellenállások hőmérséklet-függése. Ellenállások soros-párhuzamos kapcsolásai. Kirchoff törvényei. Áramforrások belső ellenállása, zárt körben fellépő potenciál-viszonyok, feszültséggenerátor, áramgenerátor. Áramkörök analízise, szintézise. Szuperpozíció elve. Thevenin-, és Norton helyettesítő képe. Az egyenáram munkája, Joule törvénye.A mágneses tér alapfogalmai. Mágneses indukció vektora. Mágneses indukció-vonalak. Az elektromos áram mágneses tere. Egyenes vezető, szolenoid, toroid, vasmagos toroid. A mágneses tér erőhatásai. Anyagok mágneses tulajdonságai. Mozgási és nyugalmi indukció. Tekercs, indukciós együtthatóik. A mágneses mező energiája és energiasűrűsége. Villanymotorok, generátorok, transzformátorok. Kondenzátorokat és tekercseket tartalmazó egyszerű áramkörök tranziens jelenségei. Elektromágneses hullámok keltése és terjedése. Rezgések. Szabad- és kényszerrezgés, rezonancia. Fény, mint elektromágneses hullám. Fény visszaverődése és törése. Optikai szálak. Tükrök és vékony lencsék képalkotása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges alapvető matematikai és fzikai elveket és módszereket.

Képességei:


Attitűdje:

– Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készségszintű elsajátítására, valamint lépést tud tartani ezek fejlődésével.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Három 30 perces 30, 30 és 40 pontos zárthelyi dolgozat megírására kerül sor a gyakorlaton. Sikertelen dolgozatok javítására a szorgalmi időszak utolsó hetében egyszer van lehetőség. Sikertelen a dolgozat, ha pontértéke a megszerezhető felénél kevesebb. Csak a sikertelen dolgozat javítható, illetve csak meg nem írt dolgozat pótolható. A vizsgára bocsátás feltétele (TVSZ 11. §): a félév végi pontszám legalább 50 legyen.
Vizsgakövetelmények:

A vizsgán a hallgatóknak egy 60 perces dolgozatot kell írniuk, aminek legalább 50%-os eredményű teljesítése esetén jöhet a hallgató még a vizsga napján szóbeli vizsgát tenni. Az írásbeli a tantárgy során megismert számolási módszereket, a szóbeli pedig inkább az elvi, elméleti ismereteket kéri számon. A szorgalmi időszakban tanúsított szereplés eredménye nem számít be a vizsgajegybe.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, előadásvázlat. Gyakorlófeldatok gyűjteménye.

Kötelező irodalom:

[1] A fizika alapjai, Szerk.: Dr. Erostyák János, Dr. Litz József, (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2002), ISBN 9631932753[2] Szablics B. (szerk.): Fizika I/1-4. füzetek, KF, 2006. KF-GAMFK-H-366[3] Szablics B. (szerk.): Fizika I. Példatár, KF, 2008. KF-GAMFK-H-383

Ajánlott irodalom: