Tantárgy neve, kódja: Adatbázisok, GUZEBAN-ADATBAZI-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pap-Szigeti Róbert
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az adatbázisok logikai és fizikai tervezése lépéseinek és módszereinek megismerése; az adattárolás hatékonyságnövelése elméletének és módszereinek elsajátítása; az SQL nyelv alkalmazása a fizikai tervek megvalósítására, lekérdezések készítésére; a lekérdezések matematikai hátterének megismerése a relációalgebra műveletein keresztül.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Adatmodellezési alapfogalmak. Relációs adatmodell. E-K (E-R) diagramok létrehozása, leképezése relációs modellre. Relációs adatbázis normalizálása. Relációs algebra – halmazműveletek, redukciós műveletek, kombinációs műveletek, aggregáció, gyakorlati példák. Az SQL nyelv általános jellemzése, szintaxisa, speciális logikai kifejezések, reláció sémák definiálása, módosítása, törlése. Lekérdezések, relációs algebrai műveletek megvalósítása, alkérdések. Virtuális táblák létrehozása, használata. Megszorítások, tárolt eljárások, triggerek. Az adatkapcsolati rétegek szerepe, néhány kapcsolóréteg bemutatása.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

E-K (E-R) diagramok létrehozása, leképezése relációs modellre. Relációs adatbázis normalizálása. Relációs algebra, gyakorlati példák. Az SQL nyelv – relációsémák definiálása, módosítása, törlése, lekérdezések, relációs algebrai műveletek megvalósítása. Alkérdések kivitelezése, virtuális táblák definiálása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Ismeri az adatbázisalapú rendszerek felépítését, tulajdonságait.– Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalommal, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiával, valamint a kiber-fizikai rendszerekkel és önszervező mechanizmusokkal kapcsolatos ismertek.

Képességei:

– Képes adatbázis rendszerek felhasználására.

Attitűdje:

– Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készségszintű elsajátítására, valamint lépést tud tartani ezek fejlődésével.– Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait, döntési helyzetekben maradéktalanul figyelembe véve azokat.

Autonómia és felelősség:

– Az informatikai biztonságra törekedve felkészül a potenciális veszélyek és támadások kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
AAz előadások látogatása, az ott hallottak otthoni áttekintése és kiegészítése az ajánlott irodalom alapján. Részvétel a gyakorlati foglalkozásokon. A gyakorlatvezető által kiadott feladatok megoldása a gyakorlati foglalkozáson, papíron illetve számítógépen. A gyakorlatvezető által otthoni munkára kiadott feladatok megoldása a gyakorlati foglalkozásokon kívül. Egy előadás ZH megírása az utolsó előtti szorgalmi hét előadásán (adatmodellezésből, normalizálásból, SQL parancsok alkalmazásából és relációalgebrából). A ZH 50 pontos, a sikertelen ZH egy alkalommal, az utolsó szorgalmi hét előadásán pótolható. Két gyakorlati feladatsor megoldása a 6. ill. az utolsó előtti szorgalmi hét laborgyakorlatán. A gyakorlati feladatsorok 25-25 pontosok, a sikertelen gyakorlati feladatsorok egy alkalommal, az utolsó szorgalmi hét laborgyakorlatán pótolhatók. Az előadás ZH akkor sikeres, ha a hallgató legalább 25 pontot elér. A gyakorlat akkor sikeres, ha a két gyakorlati feladatsoron együttesen legalább 25 pontot elér a hallgató. Sikeres ZH és gyakorlat esetén a hallgató vizsgára bocsátható.
Vizsgakövetelmények:

A vizsgán a hallgató 30 pontos írásbeli dolgozatot ír (SQL-parancsok alkalmazásából). Amennyiben legalább 15 pontot elér, a kiadott szóbeli tételsorból húzott tétel alapján szóbeli vizsgát tesz.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Teams-re feltöltött gyakorlati segédanyagok. A kötelező irodalom, az előadásvázlat, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgó állománya. A gyakorlatokon minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Kovács L.: Adatbázisok tervezésének és kezelésének módszertana. ComputerBooks, 2004. ISBN: 963618321X [2] Gruber, M.: SQL A-Z. Kiskapu, Budapest, 2003. ISBN 9789639301528 [3] Katona Endre: Adatbázisok. Elektronikus jegyzet: http://www.inf.u-szeged.hu/~katona/db-ea1.pdf

Ajánlott irodalom: