Tantárgy neve, kódja: Gépelemek I., GGEPBAN-GEPELEM1-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Műszaki ábrázolás
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Piros István Attila , Ivánovics Gergely, Csorba Béla István
Ellenőrzésért felel: Csorba Béla István
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók az előadásokon megismerik a leggyakrabban használatos gépelemek fajtáit, ezek tervezési szempontjait, méretezési eljárásait. Az ismeretanyagot a gyakorlatokon és laborokon alkalmazzák a számítási feladatok megoldása és a kiadott feladatok során.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Oktatási követelmények ismertetése. Műszaki méretezés alapjai. Statikus, dinamikus szemléletű méretezés. Dinamikus terhelések fajtái, fáradt törés. Kifáradási diagramok, kifáradási határt befolyásoló tényezők. Időtartam méretezés, biztonsági tényező szerepe. Csavarmenetek típusai, jellemzői, ábrázolása csavarkötések szerkezeti kialakítása. Csavarmenetek alkalmazási területei. A csavarmenet mechanikája (erők, nyomatékok, hatásfok). Csavarkötések igénybevételei, a csavarszár szilárdsági méretezése. A csavarkötések erőhatásábrája. Tengelyek csapágyazási lehetőségei, célszerű kialakítások. Siklócsapágyak, a siklócsapágyak működése, szerkezeti kialakítása. Hidrodinamikus radiális siklócsapágyak egyszerűsített mérezése. Gördülőcsapágyak, a gördülőcsapágyak típusai, ábrázolásai szerkezeti kialakításuk. A gördülőcsapágyak kiválasztása, ellenőrzése. Gördülőcsapágyak illesztése, beépítése. Tengelyek csapágyazási lehetőségei, célszerű kialakítások. Tengelyek, a tengelyek szerepe, kialakítása, célszerű anyagaik. A tengelyek méretezése statikus-, dinamikus szemlélettel.Tengelykötések szerepe, célszerű kialakítása. Alakzáró tengelykötések fajtái, méretezése. Tengelykötések szerepe, célszerű kialakítása. Erőzáró tengellykötések. Hegesztett, forrasztott és ragasztott kötések. Vázszerkezetek.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Az S-math rendszer megismerése, benne számolások végzése. A beadandó feladatokhoz a tanult módszerekkel modellek és mászaki rajzok készítése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgatók a megszerzett tudásuk alapján képesek egyszerű és közepesen bonyolult gépszerkezetek önálló, illetve team munkában történő tervezésére. Ezen tudásanyagra alapozva folytathatja tanulmányait a műszaki terület mélyebb megismerésére.A tantárgy sikeres teljesítésével elsajátítható kompetenciákismeri a gépszerkesztés és tervezésmódszertan legelemibb módszereit és eljárásait,ismeri a kifáradás jelenségét, az ismétlődő terhelésre való méretezés alapelveit, a hagyományos (biztonsági terület alapú) és új méretezési eljárások legfontosabb módszereit, ismerni a gépszerkezetek méretezésének, ellenőrzésének legfőbb alapelveit,ismeri a kötések és kötőelemek legfontosabb típusait, azok működési elvét, erőjátékát, kiválasztási, méretezési, ellenőrzési módszereit,ismeri a különböző sikló- és gördülőcsapágyak főbb jellemzőit és működési elvét,ismeri a sikló- és gördülőcsapágyak tipikus tönkremeneteli módjait, azok kiváltó okait és elkerülésükhöz szükséges ellenintézkedéseket,ismeri a gördülőcsapágyazott tengelyek alapvető konstrukciós megoldási lehetőségeit,ismeri a tengelyek és forgórészek kialakítási módjait, méretezési és ellenőrzési módszereit, beleértve a kifáradásra, alakváltozásra való ellenőrzést, a kritikus fordulatszám meghatározását és a forgórészek kiegyensúlyozásának problémáját,képes értelmezni, jellemezni és modellezni a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését az alkalmazott rendszerek kialakítását és kapcsol

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy megszerzése. Ez 3 db 20 pontos ZH és 2 db 20 pontos feladat külön-külön minimum 50%-os teljesítésével lehetséges. A gyakorlati jegyet az érvényben lévő TVSz szerint írjuk be.
Vizsgakövetelmények:

.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A www.coospace.hu -ról letölthető anyagok.

Kötelező irodalom:

Dr. Jánosdeák Egon: Gépszerkezettan III. 1. rész (H-163).Dr. Jánosdeák E., Fazekas L.: Gépszerkezettan III. 2. rész (H-166).Dr. Jánosdeák E., Fazekas L., Merza L.: Gépszerkezettan III. 4. rész (H-168).Fazekas L., Kéri F., Kenyeres G.: Gépszerkezettan III. Tervezési segédlet (H-199).Fazekas László: Gépelemek Tervezési segédlet (H-286).Szendrő Péter (szerk.): Gépelemek, Mezőgazdasági Kiadó, 2007.Zsáry Árpád: Gépelemek I.-II. Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.Diószegi György: Gépszerkezetek példatár,Herczeg István: Sz

Ajánlott irodalom: