Tantárgy neve, kódja: Transzverzális ismeretek G (Készségfejlesztés), GGEPBAN-TRANSZIS-2

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+1+0
Kreditérték: 1
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Hálózati alapismeretek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Ádámné Dr. Major Andrea
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Göcs László
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók ismerjék meg a számítógépes hálózatok támadási felületeit az adatkapcsolati, a hálózati, a szállítási és az alkalmazási rétegben. Továbbá ismerkedjenek meg a hálózatok védelmi rendszereivel, amelyekkel ezek a támadások kiküszöbölhetők. Ismereteik terjedjenek ki a védelmi rendszerek algoritmusaira és gyakorlati alkalmazási példáira is.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Ismeri az informatikai hálózatok felépítését, működését, megvalósítását, alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír.– Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére.– Ismeri az IT (Information Technology) biztonság szempontjait.– Szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, médiatudatosság, biztonságos internethasználat.

Képességei:

– Képes korszerű, általános célú operációs rendszerek telepítésére, konfgurálására, hibaelhárítására, üzemeltetésére, továbbfejlesztésére.– Képes infokommunikációs hálózatok telepítésére, konfgurálására, hibaelhárítására, üzemeltetésére, továbbfejlesztésére, védelmére.

Attitűdje:

– Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait, döntési helyzetekben maradéktalanul figyelembe véve azokat.– Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és a megrendelők adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:

– Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, - fejlesztői és –üzemeltetési tevékenységéért.– Az alkalmazott technológiák hiányosságait és kockázatait igyekszik kiküszöbölni.– Az informatikai biztonságra törekedve felkészül a potenciális veszélyek és támadások kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati jegy megállapítás a zárthelyi dolgozatokra kapott pontszám alapján történik.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tananyag megértését segítő kiegészítő anyag áll rendelkezésre, melynek elérhetőségéről, használatáról az oktató ad bővebb felvilágosítást.

Kötelező irodalom:

[1] Az Informatikai Tárcaközi Bizottság 12. sz. ajánlása [2] A.S. Tanenbaum: Számítógép-hálózatok. 8. fejezet. Panem, Budapest, 2003. [3] Othmar Kyas: Számítógépes hálózatok biztonságtechnikája. Kossuth Kiadó, 2000. [4] Kevin D. Mitnick: A legendás hacker – A megtévesztés művészete

Ajánlott irodalom: