Tantárgy neve, kódja: Informatikai szakmai angol, GUZEBAN-INFSZAN1-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i): Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A szaknyelvi ismeretek, szakmai szókincs elsajátítása, nyelvtani ismeretek elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban, mint például szakmai társalgásban/értekezleteken való részvétel, prezentációk tartása, szakmai szövegek olvasása, írásbeli kommunikáció.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Szaknyelvi szókincs bővítése az alábbi témakörökben: számítógép hardver, fejezetek a számítástechnika történetéből, kimeneti, bemeneti eszközök, számítógép típusok, a jövő technológiája: termékek, eszközök, programozás, programnyelvek, vírusok, zsarolóprogramok, a jövő fizetőeszköze: a Bitcoin, prezentációs ismeretek, nyelvtani rendszerezés.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Az angolnyelv-tudása eléri a képzéshez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.– Angolnyelv-tudása eléri a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez szükséges szintet.

Képességei:

– Képes az angol nyelvű szakirodalom megismerésére, a szakszöveg megértésére és feldolgozására.– Képes magyar és angol nyelven kommunikálni szakmai kérdésekről felhasználókkal és szakember kollégákkal.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati jegyet a hallgatók a számonkérések során szerzett pontok alapján kapják: A hallgatók egy szaknyelvi témájú prezentációt (30 pont) készítenek és az órán előadják (20 pont), zárthelyi dolgozatot írnak az átvett tananyagból (30 pont) illetve, órán nyelvi kommunikációs feladatokat oldanak meg (20 pont). A hallgatóknak az elérhető pontszám 50 %-t el kell érnie a tantárgy teljesítéséhez.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, szakmai szövegek gyűjteménye.

Kötelező irodalom:

[1] Eric H. Glendinning, John McEvan (2014) Oxford English for InformationTechnology, Second edition,Oxford University Press, ISBN: 019457492X

Ajánlott irodalom:

[1] Santiago Remacha Esteras (2008) Infotech - English for Computer Users Student's Book 4th Edition. Cambridge University Press. ISBN: 9780521702997. [2] Virginia Evans, Jenny Dooley, Stanley Wright (2011) Career Paths - Information Technology. Express Publishing. ISBN: 9780857776402. [3] https://spectrum.ieee.org/