Tantárgy neve, kódja: Erőforrás tervezési modellek és esettanulmányok, MSC_INF_11

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+0
Kreditérték: 0
Elmélet: 33 %
Gyakorlat: 67 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Fábián Csaba István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
Erőforrás-tervezéssel való megismerkedés. Erőforrás-tervezési modellek felállítása, az adódó feladatok megoldása.
Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri a műszaki informatikai rendszerek fejlesztéshez szükséges, széles körben alkalmazható problémamegoldó technikákat. - Az informatikai szakmán belül, a specializációtól függően mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az alábbiak közül egy vagy néhány területen: szoftvertervezés, rendszerszimuláció és -modellezés, kommunikációs hálózatok, mobil- és erőforrás-korlátos alkalmazások, számítógépes grafika és képfeldolgozás, kritikus és beágyazott rendszerek, médiainformatika, IT-biztonság, párhuzamos rendszerek, intelligens rendszerek, számításelmélet, adatbázisok.

Képességei:

- Képes törvényszerűségeket, összefüggéseket feltárni és megérteni. - A megszerzett tudást képes alkalmazni és a gyakorlatban hasznosítani. - Képes problémamegoldó technikákat használni a szoftver- és alkalmazásfejlesztés során. - A specializációjának megfelelő területen elemzési, tervezési és megvalósítási készséggel rendelkezik. - Képes az informatikához kapcsolódó tudományokban a megszerzett szakmai tapasztalat ismereti határairól származó információk, felmerülő új problémák, új jelenségek feldolgozására. - Képes helytálló szakmai bírálatot vagy véleményt megfogalmazni informatikai és mérnöki területeken. - A rutinproblémák felismerésén és megoldásán túl képes eredeti ötleteket felvetni. - A műszaki, gazdasági és humán erőforrások informatikai kezelését képes rendszerben szemlélni. - Képes informatikai rendszerek teljesítményelemzésére, analitikus, szimulációs és mérési módszerek használatára. - Képes szakmai kooperációra az alkalmazói környezet szakértőivel. - Megérti az alkalmazás követelményeit. - Javaslatait az alkalmazói környezet szakértőinek el tudja magyarázni.

Attitűdje:

- Nyitott és elkötelezett az önművelésre, önfejlesztésre, az egyéni tudás, ismeret elmélyítésére, bővítésére a természettudományok, a mérnöki és informatikai tudományok területén. - Kezdeményező a problémamegoldásban, képes megalapozott döntéseket hozni, nem tér ki a személyes felelősségvállalás elől. - Fontosnak tartja az informatikai szakma közvetítését és saját tudásának átadását. - Munkája során vizsgálja a kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok megvalósítására. - Munkáját kreatívan, rugalmasan végzi, a problémákat felismeri és azokat intuícióra és módszerességre építve oldja meg.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez a határidők betartására és betartatására.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadások látogatása, és az ott hallottak otthoni áttekintése, kiegészítése az ajánlott irodalom alapján. Aktív részvétel a laborgyakorlatokon. Az otthoni munkára kiadott feladatok megoldása a gyakorlati foglalkozásokon kívül. A kiadott feladatok megoldásainak beküldése. Kiselőadás tartása. Elméleti kérdések megválaszolása.
Vizsgakövetelmények:

A gyakorlati jegy megállapítása a TVSz alapján történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások és a gyakorlatok anyaga, a MeetStreen-en illetve Teams-ben közzétéve.

Kötelező irodalom:

Sunil Chopra. Supply Chain Management: Strategy, Planning, and Operation. 7th edition, Pearson, 2019. ISBN-13: 9780137502844 (electronic book).

Ajánlott irodalom:

Katta G. Murty (editor). Case Studies in Operations Research. Applications of Optimum Decision Making. Springer, 2015. ISBN: 978-1-4939-1007-6 (ebook).