Tantárgy neve, kódja: Hő- és áramlástechnikai gépek, GGEPBAN-HOARAGEP-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+0+1
Kreditérték: 2
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Általános géptan
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Csorba Béla István
Ellenőrzésért felel: Csorba Béla István
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a hő- és áramlástechnikai gépek csoportjait, néhány fajtájának részletes leírását, működését, üzemeltetését, tervezés módszertanát, illetve ennek alapelemeit.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A hő- és áramlástechnikai gépek csoportosítása. A belsőégésű motorok fogalma, fajtái, működése. A négyütemű benzin- és dízelmotor működése, elméleti és valóságos indikátor-diagramjai. A forgattyús hajtómű. A forgattyús hajtómű forgó részeinek kiegyensúlyozása. A hajtórúd igénybevétele. Örvényszivattyúk. Egyéb rendszerű szivattyúk. Vízturbinák. Egyfokozatú kompresszoros hűtőgépek elméleti és valóságos hűtőkörfolyamata I. Egyfokozatú kompresszoros hűtőgépek elméleti és valóságos hűtőkörfolyamata II. Kétfokozatú kompresszoros hűtőgépek I. Folyamatos működésű abszorpciós hűtőgép elvi vázlata és működése.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

CAD program használata különböző, a tárgyhoz kapcsolódó feladatok során, mint pl. kiegyensúlyozás, kihajlásvizsgálat, érzékenységi vizsgálat, szilárdsági vizsgálat, hőtechnikai-mechanikai vizsgálat.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Értelmezni, jellemezni és modellezni tudja a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését, az alkalmazott rendszereknek kialakítását és kapcsolatát. Ismeri a szakterületéhez kötődő fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméletet.

Képességei:

• A megszerzett ismeretek alapján a hallgatók képesek önálló munkával hűtéstechnikai gépek tervezésére, üzemeltetésére, belsőégésű motorok és szivattyúk területén önálló, illetve team munkában tervezési, üzemeltetési feladatok elvégzésére. • Képes a gépészeti meghibásodások diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására, javítástechnológiai feladatok megoldására. • Képes az adott műszaki szakterület legfontosabb terminológiáit, elméleteit, eljárásrendjét alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. • Képes megérteni és használni szakterületének jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait. • Nyitott a műszaki szakterületen zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és elfogadására, hiteles közvetítésére.

Attitűdje:

Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására.

Autonómia és felelősség:

Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
1 db 50 pontos zh. írása az elméleti tananyagból. 1 db 40 perces 20 pontos ellenőrző feladat készítése számítógépi laborban.
Vizsgakövetelmények:

A vizsgára jutás feltétele a a félévközi ellenőrző feladatok minimum elégséges szintű megléte külön-külön. Emellett az előadásokon és a laborokon való aktív részvétel. A félévközi ellenőrző feladat kiváltható otthoni feladattal, melyet a tantárgy oktatójával előre meg kell beszélni. Az elfogadott otthoni feladattal a vizsgajegy egy jeggyel javítható, ha a vizsgára kijutás sikeres, illetve a vizsgán a zh. legalább elégséges szintű. A vizsga írásbeli, egy db. 100 pontos vizsgafeladatsor. A vizsgajegy megállapítása a TVSZ szerint történik. Szóbeli meghallgatással az írásbeli eredmény egy jeggyel történő javítása lehetséges.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

TEAMS-en található segédanyagok.

Kötelező irodalom:

Hő- és áramlástechnikai gépek segédlet I-III.

Ajánlott irodalom:

1. Dezsényi Gy., Emőd J., Finichiu L.: Belsőégésű motorok tervezése és vizsgálata. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1999. 2. Füzy O.: Áramlástechnikai gépek. Tankönyvkiadó, Budapest, 1990. 3. Pattantyús Á. G.: A gépek üzemtana (14. lényegesen átdogozott és bővített kiadása). Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1983. 4. Jakab Z.: Kompresszoros hűtés I., II. Magyar Mediprint Szakkiadó Kft. 2000.