Tantárgy neve, kódja: Haladó szoftvertechnológiák, MSC_INF_14_L

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2023
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba , Tóth László
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja az, hogy kibővítse a hallgatók alapképzésben megszerzett szoftvertechnológiai ismereteit néhány témakör részletesebb mélyebb áttekintésével (pl. szoftverprojektek menedzseléséhez kapcsolódó kérdések) valamint további modellezési technikák és tervezési minták megismerésével.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Szoftverprojektek menedzselése. Szoftverköltségek becslése. Komplex informatikai rendszerek modellezése, tervezése és fejlesztése, formális módszereken alapuló tervezés, dekompozíciós és integrációs stratégiák. Szoftvervisszatervezés. Szoftverújratervezés. Forráskódból történő mintafelismerés. Szoftvermetrikák. Foráskód auditálás. "Bad smell" detektálás és refactoring. Tervezési minták (lusta inicializálás, többke, iker, aktív objektum, őrzött felfüggesztés, szálkészlet, stb.). A konzultációk során egy alkalommal egy forráskód kapcsolódó esettanulmány feldolgozására valamint egy Scrum gyakorlatra kerül sor. Egy alkalom pedig a projektfeladatok bemutatásáról szól.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgatók a félév során egy zárthelyi dolgozatot írnak és egy projektfeladatot készítenek. A projektfeladatot 3-4 fős csoportban kell megoldani. A projektfeladatban egy szoftvertervezési feladatot kell elkészíteni. A vizsgára bocsátás feltétele az, hogy a hallgató a félév során megírt zárthelyi dolgozattal a megszerezhető 40 pontból legalább 20 pontot elérjen valamint a projektfeladattal a megszerezhető 60 pontból legalább 30 pontot elérjen.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga szóbeli. A hallgató két tételt húz a tételsorból, és egy 20 perces felkészülési időt követően felel.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadó prezentációi a kurzus TEAMS csoportjában elérhetőek a hallgatók számára. A laborok számítógépteremben kerülnek megtartásra.

Kötelező irodalom:

[1] Langer Tamás: Projektmenedzsment a szoftverfejlesztésben, Panem, 2. átdolgozott, bővített kiadás, 2018, ISBN 978-615-00-2557-5 [2] Ferenc Rudolf: Szoftverkarbantartás, Typotex 2011-2016, ISBN 978-963-279-499-0, http://dtk.tankonyvtar.hu/xmlui/handle/123456789/7585[1]

Ajánlott irodalom:

[1] Project Management Institute: Agilis gyakorlati útmutató, Akadémiai Kiadó, 2019, ISBN: 978-963-059-942-9, https://mersz.hu/dokumentum/m453agyu__1/ [2] Ian Sommerville: Software Engineering, Tenth Edition, Pearson, 2018, ISBN 978-0133943030