Tantárgy neve, kódja: Ipari vezérlők programozása, MSC_INF_19_L

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2023
Féléves konzultációs órák száma: 0
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pintér István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pintér István , Kátai-Urbán Gábor, Vincze Imre
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja ipari vezérlők programozásának elsajátítása az IEC 61131‐3 szabványnak megfelelően mind önálló, mind többszintű ipari számítógép-hálózatba kapcsolt eszközök esetében, CODESYS fejlesztési környezetben.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A PLC fogalma, kialakulása, jelenlegi irányzatok. A PLC felépítése és működése. Digitális jelkezelés. Érzékelők és digitális bemenetek. Digitális kimenetek és beavatkozók. Biztonságilag kritikus eszközrendszer. Analóg jelkezelés. Analóg jelek digitalizálása. Analóg érzékelők, szabványos jelszintek. Ipar számítógép-hálózatok. A strukturált tervezés alapjai. Számábrázolások, átváltások. A Boole-algebra, kombinációs és sorrendi logikai hálózatok. Véges állapotgépek. Folyamatábra. A PLC programozása és az IEC 61131‐3 szabvány. ST, FBD, LD, IL és SFC fogalma. Közös nyelvi elemek és az IEC 61131‐3. Azonosítók, kulcsszavak, megjegyzések. Változók, adattípusok, literálok. Tömbök, összetett adatszerkezetek. Függvények, funkcióblokkok, vezérlési szerkezetek, programok. A digitális PID algoritmus. Alkalmazás-fejlesztés CODESYS környezetben.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri a műszaki informatikai rendszerek fejlesztéshez szükséges, széles körben alkalmazható problémamegoldó technikákat. - Az informatikai szakmán belül, a specializációtól függően mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az alábbiak közül egy vagy néhány területen: szoftvertervezés, rendszerszimuláció és -modellezés, kommunikációs hálózatok, mobil- és erőforrás-korlátos alkalmazások, számítógépes grafika és képfeldolgozás, kritikus és beágyazott rendszerek, médiainformatika, IT-biztonság, párhuzamos rendszerek, intelligens rendszerek, számításelmélet, adatbázisok.

Képességei:

- Képes törvényszerűségeket, összefüggéseket feltárni és megérteni. - A megszerzett tudást képes alkalmazni és a gyakorlatban hasznosítani. - A specializációjának megfelelő területen elemzési, tervezési és megvalósítási készséggel rendelkezik. - Képes helytálló szakmai bírálatot vagy véleményt megfogalmazni informatikai és mérnöki területeken. - A műszaki, gazdasági és humán erőforrások informatikai kezelését képes rendszerben szemlélni. - Képes szakmai kooperációra az alkalmazói környezet szakértőivel. - Megérti az alkalmazás követelményeit. - Javaslatait az alkalmazói környezet szakértőinek el tudja magyarázni.

Attitűdje:

- Szakmailag magas szinten, tervezetten és a minőségi szempontokat figyelembe véve hajtja végre fejlesztési feladatait, a létrejövő rendszerek hibamentességéről meggyőződik. - Nyitott és elkötelezett az önművelésre, önfejlesztésre, az egyéni tudás, ismeret elmélyítésére, bővítésére a természettudományok, a mérnöki és informatikai tudományok területén. - Reálisan és elfogulatlanul értékeli munkatársai és saját szakmai teljesítményét. - Munkája során vizsgálja a kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok megvalósítására. - Munkáját kreatívan, rugalmasan végzi, a problémákat felismeri és azokat intuícióra és módszerességre építve oldja meg.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez a határidők betartására és betartatására. - Alkalmas csoportban, egy-egy részterület szakértőjeként dolgozni, valamint csoportot felelősséggel irányítani.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Pontszerző dolgozat és pontszerző beadandó feladatok a tantárgy anyagából. Értékelésük a TVSz szerint történik.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Többszintű ipari számítógép-hálózat, PLC-s hallgatói munkaállomások.

Kötelező irodalom:

Dag H. Hanssen: Programmable Logic Controllers: A Practical Approach to IEC 61131-3 using CoDeSys. Wiley, 2015. ISBN: 978-1-118-94924-5 Dr. Ferenczi István: PLC programozási alapismeretek. Nyíregyházi Egyetem, 2018. ISBN 978-615-5545-78-8

Ajánlott irodalom:

-