Tantárgy neve, kódja: Szakmai gyakorlat (6 hét), MSC_INF_30_N

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+0
Kreditérték: 0
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A szakmai gyakorlat célja, hogy a képzés során szakképzettségnek megfelelő munkahelyen, munkakörben az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolása, a szakma gyakorlásához szükséges munkavállalói kompetenciák munkafolyamatokban történő fejlesztése, az anyag-eszköz-technológia ismeretek és gyakorlati jártasságok, valamint a munkafolyamatokban a személyi kapcsolatok és együttműködés, feladatmegoldásokban az értékelő és önértékelő magatartás, az innovációs készség fejlesztése.
Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatokhoz elvégzéséhez szükséges, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri a műszaki informatikai rendszerek fejlesztéshez szükséges, széles körben alkalmazható problémamegoldó technikákat. - Érti az informatikai alkalmazások fejlesztéshez szükséges természettudományos és mérnöki módszerek elvét. - Az informatikai szakmán belül, a specializációtól függően mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az alábbiak közül egy vagy néhány területen: szoftvertervezés, rendszerszimuláció és -modellezés, kommunikációs hálózatok, mobil- és erőforrás-korlátos alkalmazások, számítógépes grafika és képfeldolgozás, kritikus és beágyazott rendszerek, médiainformatika, IT-biztonság, párhuzamos rendszerek, intelligens rendszerek, számításelmélet, adatbázisok.

Képességei:

- A megszerzett tudást képes alkalmazni és a gyakorlatban hasznosítani. - Képes problémamegoldó technikákat használni a szoftver- és alkalmazásfejlesztés során. - A specializációjának megfelelő területen elemzési, tervezési és megvalósítási készséggel rendelkezik. - A rutinproblémák felismerésén és megoldásán túl képes eredeti ötleteket felvetni. - Az információtechnológia eszközeit és formális módszereit készség szinten használja. - Képes szakmai kooperációra az alkalmazói környezet szakértőivel. - Megérti az alkalmazás követelményeit. - Javaslatait az alkalmazói környezet szakértőinek el tudja magyarázni.

Attitűdje:

- Szakmailag magas szinten, tervezetten és a minőségi szempontokat figyelembe véve hajtja végre fejlesztési feladatait, a létrejövő rendszerek hibamentességéről meggyőződik. - Kezdeményező a problémamegoldásban, képes megalapozott döntéseket hozni, nem tér ki a személyes felelősségvállalás elől. - Reálisan és elfogulatlanul értékeli munkatársai és saját szakmai teljesítményét. - Munkája során vizsgálja a kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok megvalósítására.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez a határidők betartására és betartatására. - Önállóan tölt be informatikai munkakört, amelyben a teljes folyamatot kezében tartva, szakmailag felelős módon dolgozik. - Alkalmas csoportban, egy-egy részterület szakértőjeként dolgozni, valamint csoportot felelősséggel irányítani. - Szakmai kompetenciái alapján egyaránt alkalmas működéskritikus és érzékeny információkat tartalmazó rendszerek fejlesztésére és üzemeltetésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
1. A hallgató a szakmai gyakorlatát követően a mindenkori érvényes Kari Naptárban megjelölt időpontig köteles szakmai gyakorlati beszámolót készíteni, és az elvárt minőségben és formában a szakmai gyakorlatszervező intézet számára benyújtatni. 2. A szakmai gyakorlati beszámoló tartalmazza az Intézet által, a feladatlapban meghatározott tevékenységek leírását, különösen: a. a vállalat (gazdálkodó szervezet) bemutatása, b. a kapott feladat, c. a végzett munka és eredményei, d. a szerzett tapasztalatok értékelése e. javaslatok és észrevételek, amelyek a szakmai gyakorlat hatékonyságát javíthatják. 3. A szakmai gyakorlat teljesítését a felelős tanszék értékeli. Amennyiben a szakmai gyakorlati beszámolóból megállapítható, hogy a hallgató nem teljesítette a szakmai gyakorlatát vagy nem az előírtaknak megfelelően (pl. időtartam vagy feladat), úgy a szakmai gyakorlatát meg kell ismételnie. Amennyiben a beszámoló nem felel meg az előírt feltételeknek, azt a hallgató hét napon belül – javítva – köteles újra benyújtani. Amennyiben az ismételt beszámolót sem fogadja el az Intézet, úgy a gyakorlatot szintén meg kell ismételni. 4. A hallgató csak elfogadott szakmai gyakorlattal (szakmai gyakorlati beszámolóval) bocsátható záróvizsgára.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A gyakorlati feladat megvalósításához szükséges szakirodalom, a gyakorlati hely által biztosított szakmai anyagok. A szakmai gyakorlat teljesítéséhez szükséges részletes szabályzat.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: