Tantárgy neve, kódja: Felhő alapú adatfeldolgozás, MSC_INF_6

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Drenyovszki Rajmund
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Drenyovszki Rajmund
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja megismertetni a hallgatókkal a felhő alapú adatfeldolgozás alapjait, ide értve az adatok gyűjtését, továbbítását, tárolását és feldolgozását.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A felhő alapú rendszerek sajátosságai, elérhető szolgáltatások köre és felhasználási lehetőségeik. AWS, Google Cloud, Microsoft Azure és IBM Cloud bemutatása, hasonlóságaik és különbségeik. Az adatgyűjtés témaköre, elsősorban az IoT (Internet of Things) és Ipar 4.0 szempontjai alapján bemutatva. Az adattovábbítás egyrészt a kommunikációs technológiák (vezetékes és vezeték nélküli WiFi, LoRa stb.), másrészt a protokollok (pl. MQTT, CoAP) tárgyalása. Az adatfeldolgozás területén az adatok előkészítése és a különböző algoritmusok, különös tekintettel a felhőben elérhető különböző szolgáltatások.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

A labor az elméleti ismereteket egészíti ki, aminek keretében mikrovezérlős rendszerrel gyűjtött adatokat továbbítunk felhőbe, ahol feldolgozzuk és megjelenítjük azokat.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Az informatikai szakmán belül, a specializációtól függően mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az alábbiak közül egy vagy néhány területen: szoftvertervezés, rendszerszimuláció és -modellezés, kommunikációs hálózatok, mobil- és erőforrás-korlátos alkalmazások, számítógépes grafika és képfeldolgozás, kritikus és beágyazott rendszerek, médiainformatika, IT-biztonság, párhuzamos rendszerek, intelligens rendszerek, számításelmélet, adatbázisok.

Képességei:

- Képes problémamegoldó technikákat használni a szoftver- és alkalmazásfejlesztés során. - Képes az informatikához kapcsolódó tudományokban a megszerzett szakmai tapasztalat ismereti határairól származó információk, felmerülő új problémák, új jelenségek feldolgozására. - Képes helytálló szakmai bírálatot vagy véleményt megfogalmazni informatikai és mérnöki területeken.

Attitűdje:

- Munkáját kreatívan, rugalmasan végzi, a problémákat felismeri és azokat intuícióra és módszerességre építve oldja meg.

Autonómia és felelősség:

- Szakmai kompetenciái alapján egyaránt alkalmas működéskritikus és érzékeny információkat tartalmazó rendszerek fejlesztésére és üzemeltetésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadások és laborok látogatása, az ott elhangzó anyag feldolgozása. Egy felhő alapú adatkezelő alkalmazás elkészítése projekt feladatként és annak bemutatása a félév végén.
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli vizsga az elméleti ismeretekből.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Mikrovezérlős fejlesztő rendszerek, mérőeszközök az elektronikai és mikrovezérlők laborban.

Kötelező irodalom:

Dan C. Marinescu: Cloud Computing: Theory and Practice 2nd Edition, Morgan Kaufmann; 2nd edition (November 27, 2017), ISBN-13: 978-0128128107 Giacomo Veneri, Antonio Capasso: Hands-On Industrial Internet of Things: Create a powerful Industrial IoT infrastructure using Industry 4.0, Packt Publishing (November 29, 2018), ISBN-13: ‎978-1789537222 Tim Pulver: Hands-On Internet of Things with MQTT: Build connected IoT devices with Arduino and MQ Telemetry Transport (MQTT), Packt Publishing (October 4, 2019), ISBN-13: 978-1789341782

Ajánlott irodalom: