Tantárgy neve, kódja: Robotrendszerek, MSC_INF_9

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Csík Norbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Prof. Dr. Kővári Attila , Piller László
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
Hallgatók megismerik az ipari robotok felépítését, működését, alkalmazási lehetőségeit és annak feltételeinek, valamint elsajátítják az alapvető robot programozási módszereket.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés, robotika története, ipari robotok felépítése, struktúrája, szabadságfok, vezérlőrendszer, soros, párhuzamos kinematika, kollaboratív robotok, mobil robotok, robot alkalmazások, ipari robotok paraméterei, robotok koordináta rendszerei, mozgástípusok, programozási módszerek: online, offline, szimulációs környezetben végzett programozás, többrobotos rendszerek, biztonságtechnika.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Robotok programozásának az elsajátítása szimulációs környezet segítségével. Alapvető robot mozgástípusok programozása, mozgások paraméterezése. Beadandó feladat kidolgozása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatokhoz elvégzéséhez szükséges, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri a műszaki informatikai rendszerek fejlesztéshez szükséges, széles körben alkalmazható problémamegoldó technikákat. - Érti az informatikai alkalmazások fejlesztéshez szükséges természettudományos és mérnöki módszerek elvét.

Képességei:

- Képes törvényszerűségeket, összefüggéseket feltárni és megérteni. - A megszerzett tudást képes alkalmazni és a gyakorlatban hasznosítani. - Képes problémamegoldó technikákat használni a szoftver- és alkalmazásfejlesztés során. - A specializációjának megfelelő területen elemzési, tervezési és megvalósítási készséggel rendelkezik. - Képes az informatikához kapcsolódó tudományokban a megszerzett szakmai tapasztalat ismereti határairól származó információk, felmerülő új problémák, új jelenségek feldolgozására. - Képes helytálló szakmai bírálatot vagy véleményt megfogalmazni informatikai és mérnöki területeken. - A rutinproblémák felismerésén és megoldásán túl képes eredeti ötleteket felvetni. - Képes komplex informatikai rendszereket fejlesztésére. - Képes informatikai rendszerek teljesítményelemzésére, analitikus, szimulációs és mérési módszerek használatára. - Képes szakmai kooperációra az alkalmazói környezet szakértőivel. - Megérti az alkalmazás követelményeit. - Javaslatait az alkalmazói környezet szakértőinek el tudja magyarázni.

Attitűdje:

- Szakmailag magas szinten, tervezetten és a minőségi szempontokat figyelembe véve hajtja végre fejlesztési feladatait, a létrejövő rendszerek hibamentességéről meggyőződik. - Nyitott és elkötelezett az önművelésre, önfejlesztésre, az egyéni tudás, ismeret elmélyítésére, bővítésére a természettudományok, a mérnöki és informatikai tudományok területén. - Munkája során vizsgálja a kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok megvalósítására.

Autonómia és felelősség:

- Önállóan tölt be informatikai munkakört, amelyben a teljes folyamatot kezében tartva, szakmailag felelős módon dolgozik. - Szakmai kompetenciái alapján egyaránt alkalmas működéskritikus és érzékeny információkat tartalmazó rendszerek fejlesztésére és üzemeltetésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során 2db zárthelyi dolgozat megírása és összesen legalább 50% eredmény elérése. Pótlás az utolsó héten és az első órán elhangzottak szerint. A labor gyakorlaton a hallgatóknak a félév során a laborvezető által meghatározott feladatokat kell bemutatniuk.
Vizsgakövetelmények:

Vizsgára bocsátás feltétele a félév során az elméleti anyagrészből legalább 50% elérése, valamint a labor feladatok elfogadható szintű bemutatása. A vizsgán a hallgatóknak a félév anyagával összefüggő feladatokat kell megoldaniuk. Megajánlott jegy szerezhető.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

ABB RobotStudio szimulációs környezet, robottechnika labor, 2 db ABB robot munkaállomás.

Kötelező irodalom:

Kulcsár Béla: Robottechnika I, 2012, ISBN: 978-963-279-625-3 Kulcsár Béla: Robottechnika II, 2012, ISBN: 978-963-279-625-3 Michal Gurgul: Industrial robots and cobots: Everything you need to know about your future co-worker, 2018 ISBN: 8395251319

Ajánlott irodalom:

Mester Gyula: Robotika, Typotex, 2011, ISBN: 978-963-279-515-7 J. Norberto Pires: Industrial Robots Programming: Building Applications for the Factories of the Future, 2010 ISBN: 1441936084