Tantárgy neve, kódja: Ipari rendszertechnika, GGEPBAN-IPARIREN-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Ipari berendezések PLC-s irányítása+100 kr
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kósa János Árpád
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a Programozható Logikai Vezérlők felépítésének, memóriaszervezésének, programozási nyelveinek megismertetése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

1. PLC-k speciális ki- és bemeneti2. OMRON PLC gyorsszámláló bemenetek és impulzus kimenetek alkalmazása3. SIEMENS PLC gyorsszámláló bemenetek és impulzus kimenetek alkalmazása4. OMRON PLC analóg jelkezelés5. SIEMENS PLC analóg jelkezelés6. OMRON PLC PID szabályzó alkalmazása7. SIEMENS PLC PID szabályzó alkalmazása8. Pneumatikus és hidraulikus hajtások9. Váltakozó áramú villamos hajtások10. Frekvenciaváltók vezérlése11. Egyenáramú villamos hajtások12. Léptetőmotor vezérlés13. Egyenáramú motor vezérlése


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgatók a tárgyat teljesítve műszaki rálátást szerezhetnek az automatizált ipari berendezések vezérlésének kérdéseire és az elsajátított programozási módszerek felhasználásával képesek lesznek ipari berendezések vezérlésének tervezésére és kivitelezésére.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgatóknak a félév során két PLC programozási feladatot kell elkészíteniük és bemutatniuk, ami feltétele a teljesítésnek. A félév végén 90 perces zárthelyi dolgozatot írnak, amely elméleti és gyakorlati feladatokat tartalmaz a félév anyagából. A vizsgára bocsájtás feltétel a beadandó feladat elkészítése és a zárthelyi dolgozat legalább 50%-os teljesítése. A vizsgán a gyakorlati és elméleti ismeretekről is számot kell adni. A félév közben végzett munka beszámít a vizsgajegybe.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Coospace

Kötelező irodalom:

Gyuricza István, Dr. Ajtonyi István: Programozható irányítóberendezések - Hálózatok és rendszerek, Műszaki Könyvkiadó, 2002Dr. Lajtai Iván: Pneumatikus berendezések irányítása, GAMF H-380 Kok Kiong Tan, Andi Sudjana Putra: Drives and Control for Industrial Automation, Springer-Verlag London, 2011William Bolton: Programmable Logic Controllers, Newnes, 2009

Ajánlott irodalom: