Tantárgy neve, kódja: Hidraulikus irányítástechnika, GGEPBAL-HIDRAIRA-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Csík Norbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a hidraulikus rendszerek működési elveit, a hidraulikus komponenseket (mint például szivattyúk, szelepek, aktuátorok), és azok irányítástechnikai aspektusait.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Megismerésre kerülnek a hidraulikus rendszerek alapvető fizikai törvényei, mint például a folyadékdinamika alapjai, nyomás, áramlás és hidraulikus ellenállás kapcsolata. Hidraulikus komponensek felépítésének és működésének és jellemzőinek megismerése, mint például a szivattyúk, szelepek, csövek és aktuátorok.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szakterületéhez kötődő fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket. Átfogóan ismeri szakterülete fő elméleteinek ismeretszerzési és problémamegoldási módszereit. Behatóan ismeri a gépészeti szakterületen alkalmazott szerkezeti anyagokat, azok előállításának módszereit, alkalmazásuk feltételeit. Alapvetően ismeri a géptervezési elveket és módszereket, gépgyártástechnológiai, irányítástechnikai eljárásokat és működési folyamatokat. Átfogóan ismeri az alkalmazott munka- és erőgépek, gépészeti berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeit. Alkalmazói szinten ismeri a gépészetben használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit. Alkalmazói szinten ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, valamint munkaegészségügyi területek elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem vonatkozó előírásait. Értelmezni, jellemezni és modellezni tudja a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését, az alkalmazott rendszerelemek kialakítását és kapcsolatát. Alkalmazni tudja a gépészeti termék-, folyamat- és technológiai tervezés kapcsolódó számítási, modellezési elveit és módszere

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Elméleti számonkérés 50 pont, gyakorlati feladatok és beadandó feladat 50 pont.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Hidraulikus munkaállomások a gyakorlati feladatok, vizsgálatok, mérések végrehajtásához. PC-s munkaállomás a szimulációs feladatok tervezéséhez.

Kötelező irodalom:

Veres Gy.: Hidraulika és pneumatika, Pannon Egyetem, 2012. (https://dtk.tankonyvtar.hu/handle/123456789/3243)

Ajánlott irodalom:

Bärnkopf Rudolf: Hidraulika a gyakorlatban, Flaccus Kiadó Kft, 2011. ISBN: 9789639412859 Hegedűs Zoltán: HIDRAULIKA (Jegyzet, KF-GAMF-H-397) BOSCH-Rexroth: Hidraulika oktatási tananyag (elektronikus jegyzet) Cikkszám: UN5532. Dr.Köell Dulay Imre: Hidrosztatikus hajtás és rendszertechnika (Szocio Produkt Kft., Miskolc, 2001.) Bárnkopf-Ezer-Kiss-Máté: Hidraulikus rendszerek tervezése MK Bp. 1984. Hegedűs Zoltán: Ipari rendszertechnika I. (Jegyzet, KF-GAMFK-H-358), 2005.