Tantárgy neve, kódja: Lemezalakítás, GGEPBAL-LEMEZALA-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Számítógépes tervezés (CAD)
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Béres Gábor József
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Béres Gábor József
Tárgy oktatásának célja:
A Lemezalakítás tárgy célja, hogy a gépészmérnök hallgatók megismerjék a fémek mikroszerkezete és a mechanikai tulajdonságok közötti kapcsolatot, illetve tudomást szerezzenek a gyakorlatban alkalmazott lemezalakító technológiákról, azok jellemzőiről, alkalmazási területeikről, továbbá a kapcsolódó képlékenyalakítási és feldolgozási technológiákhoz szükséges alapismeretekről.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A képlékenyalakítás anyagszerkezeti, képlékenységtani alapjai: feszültség, feszültségi állapot, alakváltozási mérőszámok, alakváltozási állapot, térfogatállandóság. Lemezanyagok és lemezalakító technológiák csoportosítása és általános jellemzése. Alkatrészgyártás kivágással, lyukasztással. Kivágó lyukasztó szerszámok. Sávterv, lépéshatárolási módok, nyomásközéppont. Kivágás lyukasztás erőszükségletének meghatározása, aktív elemek igénybevétele. Speciális anyagszétválasztó eljárások. A lemezalkatrész-gyártás gazdaságossági kérdései. Vastag lemezek, kis sorozatban történő megmunkálása: vízvágás, lézervágás. Hajlítás technológiája. Hajlító szerszámok. A mélyhúzás általános kérdései. Feszültségi és alakváltozási állapot hajlításkor. Mélyhúzási és hajlítási technológiai tervezése. A mélyhúzó szerszámok konstrukciós kérdései. Az egy műveletben elérhető húzási viszony elméleti és gyakorlati kérdései. Mélyhúzó szerszámok csoportosítása, konstrukciós felépítése. Autóipari alkalmazások: nagyméretű lemezalkatrészek, járműkarosszéria elemek gyártása, nyújtvahúzása és az alakítási határdiagrammok. Kötéstechnikák: klincselés. Különleges lemezalakító eljárások (Nagysebességű alakítások, hidromechanikus mélyhúzás, rugalmas közeggel történő alakítás).

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató megismeri a műszaki-anyagtechnológiai szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett műszaki tudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki dokumentációk megértésére, feldolgozására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
#N?V?
Vizsgakövetelmények:

Egy vizsga

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

7-es épület: Képlékenyalakítási műhely, alakító szerszámok, lemezvizsgáló gépek.

Kötelező irodalom:

Dr. Danyi József, Dr. Végvári Ferenc: Lemezalakítás jegyzet: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:qvuG5fal4DcJ:files.kecskesbertalan.webnode.hu/200000117-ef38df0bc1/Lemezanyagok%2520tulajdons%25C3%25A1gai%2520%25C3%25A9s%2520alak%25C3%25ADthat%25C3%25B3s%25C3%25A1guk.pdf+&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Ajánlott irodalom: