Tantárgy neve, kódja: Szabályozástechnika, GGEPBAL-SZABTECH-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Elektrotechnika
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Lóránt
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Csík Norbert
Ellenőrzésért felel: Dr. Kovács Lóránt
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a szabályozástechnikai alapismeretek megismertetése a hallgatókkal.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az irányítástechnika alapfogalmai, leírási módjai, a működési és a hatásvázlat értelmezése. A szabályozási folyamatok leírásának matematikai módszerei, idő-, frekvencia- és Laplace-transzformációs elv szerint. A szabályozási tagok típusai (arányos, differenciáló, integráló, PI, PD, PID). Stabilitási problémák felismerése és javítási lehetőségei számítógépes program segítségével

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika). Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek.

Képességei:

A hallgató ismeri a szabályozástechnikához kapcsolódó szakkifejezéseket. A hallgató képes az alapelvek ismeretében irányítástechnikai rendszereket elemzésére. Képes a megszerzett alapismeretekre építve mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó problémák megoldására.

Attitűdje:

Hitelesen képviseli a mérnöki szakterület szakmai alapelveit, a saját feladatán túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. Nyitott az új módszerek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására.

Autonómia és felelősség:

A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállásával feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, kockázatait, potenciális veszélyeit és ezek megszüntetésére, kivédésére törekszik. Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett elemzői és mérnöki üzemeltetési tevékenységéért

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Levelező tagozaton külön félévközi követelmények nincsenek, de a sikeres teljesítéshez elengedhetetlen a konzultációk és a kiadott segédanyagok folyamatos követése, feldolgozása.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga elméleti és gyakorlati ismereteket is igénylő, 90 perces írásbeli számonkérés. Pandémiás esetben a vizsga olyan online számolási- és tesztjellegű feladatsor, melyet meghatározott idő alatt kell megoldani - ennek pontos menetéről és jellegéről az előadó/gyakorlatvezető ad tájékoztatást az adott félévre szabva.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kurzus sikeres teljesítéséhez elektronikus segédanyagok állnak rendelkezésre, melyekről az előadó/gyakorlatvezető ad bővebb felvilágosítást.

Kötelező irodalom:

[1] Madarász László: Irányítástechnika. Analóg irányításelmélet. H-247 [2] Madarász László: Irányítástechnika példatár. Analóg ismeretek. H-220 [3] Dr. Csík Norbert: APPENDIX az analóg irányítástechnikához, Neptun, elektronikus segédanyag, 2020

Ajánlott irodalom:

[1] Nagyné Cséky Zs: Gyakorlati szabályozástechnika példatár. Kecskeméti Főiskola GAMF Kar, H-402 [2] Csáki F.: Szabályozások dinamikája. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1966.