Tantárgy neve, kódja: Számítógéppel integrált gyártás, GGEPBAL-SZAMINGY-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Gépgyártástechnológia I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Vaczkó Dániel
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Bognár Adrián
Ellenőrzésért felel: Vaczkó Dániel
Tárgy oktatásának célja:
A CNC programozás alapjai: interpolátor, két-tengelyű- pályavezérlés elve, számjegyvezérlési módok. Koordinátarendszerek csoportosítása, géphez történő rendelése. Eszterga- és maróciklusok, fúróciklusok, transzformációk alkalmazása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A tárgy célja a CNC programozás alapjainak elsajátítása. A hallgatók megismerkednek az interpolátorok és a két-tengelyű pályavezérlés elveivel, valamint a különböző számjegyvezérlési módokkal. A koordinátarendszerek csoportosítását és a géphez történő rendelését is tárgyaljuk. Emellett a tananyag részét képezi az eszterga- és maróciklusok, fúróciklusok és különböző transzformációk alkalmazása, melyek mind szükségesek a hatékony CNC programozáshoz és gépi megmunkáláshoz.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgatók elsajátítják a CNC programozás alapjait, beleértve az interpolátorok és a két-tengelyű pályavezérlés elveit, valamint a különböző számjegyvezérlési módokat. Megismerkednek a koordinátarendszerek csoportosításával és azok géphez történő rendelésével. Részletes tudást szereznek az eszterga- és maróciklusok, fúróciklusok és transzformációk alkalmazásáról.

Képességei:

A hallgatók képesek lesznek CNC gépeken történő programozásra és azok működtetésére, különös tekintettel a két-tengelyű pályavezérlésre. Képesek lesznek a koordinátarendszerek helyes alkalmazására és géphez rendelésére. Az eszterga- és maróciklusok, valamint fúróciklusok és transzformációk használatával hatékonyan tudják majd optimalizálni a gyártási folyamatokat.

Attitűdje:

A hallgatók elkötelezettek a pontos és precíz munkavégzés mellett, nyitottak az új technológiák és módszerek elsajátítására a CNC programozás területén. Szívesen dolgoznak együtt társaikkal, és aktívan részt vesznek a közös feladatokban. Felelősségteljesen állnak hozzá a feladatokhoz, és nagy figyelmet fordítanak a biztonsági előírások betartására a műhelyben.

Autonómia és felelősség:

A hallgatók önállóan képesek lesznek CNC gépek programozására és karbantartására, valamint a felmerülő technikai problémák megoldására. Felelősek lesznek a programok helyes elkészítéséért és azok megfelelő alkalmazásáért. Biztosítják a gyártási folyamatok minőségét és hatékonyságát, betartják a munkavédelmi előírásokat, és figyelnek a műhelyben dolgozó társaik biztonságára. Szükség esetén segítséget kérnek és konzultálnak a szakmai kérdésekben.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi 1 zárthelyi megírása kötelező. Pótlására a szorgalmi időszakban egy alkalommal van lehetőség. A zárthelyi időtartama 60 perc, maximális pontszám 100 pont. Az elégséges szint 50 pont, a közepes 61 pont, a jó 76 pont, a jeles 86 pont. A dolgozat CNC programírást és elméleti kérdéseket is tartalmaz. A gyakorlati jegy megállapítása a zárthelyi dolgozat alapján történik, de érvényes gyakorlati jegyet az a hallgató nem kaphat, akinek a szorgalmi időszak végéig programozási feladatait nem fogadtuk el. A félév során kettő programozási feladatot kell elkészíteni (eszterga és maró programozás). A feladatokat személyesen lehet beadni a gyakorlatvezetőknek és válaszolni kell a feladat elkészítésével kapcsolatban feltett kérdésekre.
Vizsgakövetelmények:

Az NCT vez

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az NCT vezérlések számítógépes szimulációs programja.Az NCT eszterga és maró vezérlés programozásának és kezelésének leírása. Letölthető a tanszék szerveréről.

Kötelező irodalom:

Dr. Boza Pál: CNC-TECHNOLÓGIA és -PROGRAMOZÁS, Jegyzet 2008. H-379.Dr. Boza Pál, Burunyi Pál: CNC Forgácsolás 1 CNC Programszerkesztés, CNC Forgácsolás 2 CNC Gépkezelés. Tankönyv, NSZFI 2007. Budapest. (ISBN 978 96 3746 967-1 ö).Dr. Boza Pál, Dr. Pintér József: Digitális Tankönyvtár http://www.tankonyvtar.hu (Gyártásautomatizálás)

Ajánlott irodalom:

Michael Fitzpatrick: Machining and CNC Technology, 2005 by the Mc.Graw. Hill (Higher Education). Dr. Mátyási Gyula: CNC technológia és programozás.