Tantárgy neve, kódja: Ipari számítógépes alkalmazások, GGEPBAN-IPSZAALK-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+0+2
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Számítógépes tervezés (CAD)
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Piros István Attila
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Ivánovics Gergely
Tárgy oktatásának célja:
A hallgató ismerje meg a számítógépes tervezés történetét, napjaink CAD-CAE rendszereit, és a CAD rendszerrel elkészített modellek felhasználásának néhány további lehetőségét.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Összeállítások modellezése. Alkatrésztervezés összeállítási környezetben. Szilárdsági ellenőrzés és alakváltozások számítása a lineáris tartományban. Mértékegységek, terhelések, kényszerek, anyagok hozzárendelése. Elemszám növelésének hatása a vizsgálat eredményére. Összevetés a klasszikus mechanika szerinti eredményekkel. A végeselem modell egyszerűsítése, szimmetriák, elemtípusok. Feszültséggyűjtés gyors keresztmetszet-változások következtében. Összeállítások kényszereinek modellezése, összeállítások szilárdsági vizsgálata. Testek geometriai optimalizálása. Szilárd testek alaki optimálása


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Értelmezni, jellemezni és modellezni tudja a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését, az alkalmazott rendszerelemek kialakítását és kapcsolatát. Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre. Képes az adott műszaki szakterület legfontosabb terminológiáit, elméleteit, eljárásrendjét alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Képes rutin szakmai problémák azonosítására, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldására. A megszerzett informatikai ismereteket képes a szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni. Nyitott a műszaki szakterületen zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és elfogadására, hiteles közvetítésére.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során az elégséges gyakorlati jegy megszerzéséhez 50 pontot kell elérni két számítógép előtti feladat megoldásával. Amennyiben az összesített pontszám nem éri el az 50 pontot, egy alkalommal a hallgató pótolhat egyik vagy mindkét feladat megoldásával. A gyakorlati jegy számítása a zárthelyik alapján történik a TVSZ szerint. Feladattípusok: összeállítás szilárdsági vizsgálata, időtartam 70-80 perc, gyakorlati órán. (70 pont), optimálási feladat, időtartam 50-80 perc, gyakorlati órán. (30 pont)
Vizsgakövetelmények:

.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az aktuális szoftver gyártójának terméktámogatásához kapcsolódó, hallgatók által szabadon igénybe vehető segédanyagok. Az órákon kívüli gyakorláshoz is lehetőséget adunk a laborban.

Kötelező irodalom:

Kátai László: CAD tankönyv, egyetemi tananyag, Budapest, 2012.Dr. Horváth I., Csorba J., Zöldné Roska M., Fölkl R.: CAD technológiai füzetek, Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, Budapest, 2004.

Ajánlott irodalom: