Tantárgy neve, kódja: WEB-programozás I., GINFBAN-WEBPROG1-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Cserkó József , Dr. Pap-Szigeti Róbert, Dr. Subecz Zoltán, Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
- Modern, komplex, web-alkalmazások fejlesztésének elsajátítása. - A web-alapú alkalmazások mögött lévő architektúra megértése és annak használata. - A PHP alapú szerveroldali alkalmazások alapjainak megismerése. - A Frontend fejlesztés alapjainak elsajátítása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

- A Web működése, a szabványos weboldalak működésének megértése. - A HTML nyelvi elemeinek megismerése. - A CSS szintaxisának és az űrlapok formázásának megismerése. - PHP szintaxisának, változóinak és függvényeinek megismerése. - Az űrlapok kezelésének elvi alapjai. - Munkamenet-kezelés elméleti alapjai PHP segítségével. - PHP PDO adatbázis kezelés elmélete. - A JAVASCRIPT nyelv szintaxisa és elvi alapjai. - JAVASCRIPT események, tömbök, objektumok, függvények bemutatása. - JAVASCRIPT AJAX, fetch, Promise működése. - A HTML és JAVASCRIPT újabb szabványainak áttekintése.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

- A Web működése, a szabványos weboldalak működésének vizsgálata. - A HTML nyelvi elemeinek gyakorlati használata. - A CSS szintaxisának és az űrlapok formázásának alkalmazása. - PHP szintaxisának, változóinak és függvényeinek használata. - Az űrlapok kezelésének gyakorlása. - Munkamenet-kezelés gyakorlati megvalósítása PHP segítségével. - PHP PDO adatbázis kezelés magvalósítása. - A JAVASCRIPT nyelv alapvető használatának gyakorlása. - JAVASCRIPT események, tömbök, objektumok, függvények alkalmazása. - JAVASCRIPT AJAX, fetch, Promise példák megvalósítása. - A HTML és JAVASCRIPT újabb szabványainak alkalmazása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

- Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

-Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy 50 pontos zárthelyi dolgozatot a laboratóriumban, és az órákon kívül elkészítenek egy 50 pontos nagyfeladatot (beadandót). A sikeres félév feltételei: A beadandó nagyfeladatban legalább 25 pont, a gyakorlati dolgozat legalább 25 pont elérése. Az oktató a félév első hetében tájékoztatja a hallgatókat a zárthelyi dolgozatok helyéről és idejéről, és a nagyfeladattal kapcsolatos tudnivalókról.
Vizsgakövetelmények:

A gyakorlati jegy megállapítása a TVSz alapján történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Neptun Meet Street-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek, Ad Librum, Budapest, 2011, ISBN 9786155110269. http://nagygusztav.hu/web-programozas

Ajánlott irodalom:

[1] Julie C. Meloni, Michael Morrison: Tanuljuk meg a HTML5 és CSS használatát 24 óra alatt, Kiskapu kiadó, 2011, ISBN 9789639637788. [2] Robin Nixon: Learning PHP, MySQL, JavaScript, CSS & HTML5, Third Edition, O'Reilly Media, 2014, ISBN 9781491949467. [3] Josh Lockhart: Modern PHP: New Features and Good Practices, O'Reilly Media, 2015, ISBN 9781491905012. [4] Shawn M. Lauriat: Ajax felsőfokon. Kiskapu, 2008, ISBN 9789639637498. [5] Cody Lindley: JQuery receptek – Példák és megoldások jQuery-fejlesztőknek, Kiskapu, 2011, ISBN 9789639637757. [6] Webes tartalmak: - https://www.w3schools.com/ - http://tutorialspoint.com - http://www.php.net - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/About_JavaScript - https://learn.jquery.com/