Tantárgy neve, kódja: Digitális technika II., GINFBAN-DIGTECH2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Digitális technika I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Lóránt
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A Digitális technika II. c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a digitális technika elméleti alapjaira épülő gyakorlati elveket és eljárásokat.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

A tárgy a Digitális technika I-ben tanult elméleti ismeretek használja fel a laborgyakorlatok során. Egyszerű áramutas logikai áramkörök: nyomógombos és jelfogós kapcsolások. TTL sorozatú IC-kkel kialakított kombinációs áramkörök, nyomógombos bemenet, LED-es kimenet előállítása. Logikai kimenettel nagyobb áramigényű terhelés valamint induktív terhelés kapcsolása tranzisztoron keresztül. Egyszerű sorrendi áramkörök megépítése és tesztelése (tárolók, számláló, shift regiszter stb.). Bonyolult kombinációs/sorrendi áramkör szimulációja LabView-ban.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az órák látogatása, az ott hallottak otthoni áttekintése és kiegészítése az órán ajánlott irodalom alapján. Utolsó előtti héten géptermi ZH megírása, aminek pótlására az utolsó héten van lehetőség.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Dedikált labor (10/8).

Kötelező irodalom:

[1] Matijevics István Digitális technika interaktív példatár : egyetemi tananyag. (2011) https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0008_matijevics/adatok.html

Ajánlott irodalom: