Tantárgy neve, kódja: Felhő alapú szolgáltatások, GINFBAN-FELHALSZ-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Tamás
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Farkas Attila
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallagtók ismerjék meg a felhő alapú szolgáltatások célját és alapfogalmait továbbá egy konkrét rebdszer megismerése révén legyenek képesek alap és bizonyos elemek esetén haladó szintű szolgáltatások létrehozására.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A világ legnagyobb felhő-szolgáltató (Amazon Web Service – AWS) infrastruktúrájának áttekintése. Felhő alapú rendszerek – alapfogalmak, standardok. Biztonsági alapelvek, szabályok. Alapértelmezett hálózati működés, virtuális privát hálózatok (VPC). Felhasználói identitások kialakítás, kezelése (IAM). Virtuális gépek és kapacitások (EC2). Lemezképek, pillanatképek, elosztott adattárolás és kiszolgálás (S3, EBS). Terheléselosztás, gyorsítótárak (ELB, CloudFormation). Relációs és kulcs-érték adatbázisok (RDS, NoSQL). Működtetés és monitoring (CloudWatch, SNS). Várakozási sorok (SQS). Infrastruktúra automatikus skálázhatóság (ASG).


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Amazon Web Service konzol és parancssor. Virtuális privát hálózat kialakítása. Felhasználói hozzáférés, és jogosultság beállítása, kulcs alapú azonosítás megvalósítása. Virtuális szerver készítése, leállítása, másolása. Elosztott adattár kialakítása, hozzáférés beállítása. Terhelés elosztás megszervezése, kialakítása. Adatbázis létrehozása. Monitoring és riasztás beállítása. Méretezés, infrastruktúra skálázhatóság. Komponens integrációs gyakorlat.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes számítógépes és távközlő hálózatok telepítésére és konfigurálására, hálózati hibák elhárítására, hálózatok üzemeltetésére és továbbfejlesztésére. - Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes vállalati információs rendszereket fejlesztésére és korábbi fejlesztések implementációjára. - Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes beágyazott rendszereket specifikálni és megvalósítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Komplex megközelítést kívánó döntési helyzetekben is a jogszabályok és etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg döntését. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az órák látogatása, az ott hallottak otthoni áttekintése és kiegészítése az órán ajánlott irodalom alapján. A gyakorlatvezető által kiadott feladatok megoldása. A foglalkozások alatt kiadott feladatokból és a képzés végén kiadott feladatok megoldásával a hallgatók pontokat szerezhetnek. Az így kialakuló összpontszám határozza meg a gyakorlati jegyet.
Vizsgakövetelmények:

A gyakorlati jegyet a félév során szerzett pontok alapján a TVSz előírásai szerint állapítjuk meg.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadásvázlat.

Kötelező irodalom:

"[1]Farkas Bálint, Kovács Gábor, Király István, Turóczy Attila, Kőnig Tibor, Érsek Attila, Safranka Mátyás, Fülöp Dávid, Pellek Krisztián, Kiss Balázs: Windows Azure lépésről lépésre, JEDLIK OKTATÁSI STÚDIÓ, Budapest, 2013, ISBN: 978-615-5012-21-1[2] Cloud Computing: Principles and Paradigms (Rajkumar Buyya, James Broberg, Andrzej M. Goscinski)"

Ajánlott irodalom:

"[1] Amazon Web Service – Getting Started / User Guides (minden szolgáltatáshoz) E-bookshttp://www.amazon.com/Amazon-Web-Services/e/B007R6MVQ6/ref=dp_byline_cont_ebooks_1"