Tantárgy neve, kódja: Robottechnika II., GINFBAN-ROBOTTE2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Robottechnika I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kósa János Árpád
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari robotok irányításának módszereit, robotvezérlés elvét a robotprogramozás alapjait.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Robotok fejlődése, munkatér, D-H transzformáció. Koordináta rendszerek, pontvezérlés, multipoint vezérlés, pályavezérlés, útraszteres és időraszteres interpoláció. Robot programozás alapjai, direkt, indirekt, vegyes programozás, programozási nyelvek. Robotprogramozási nyelvek elemei, struktúrája, RAPID programnyelv. Ipari robotok paraméterei, megfogók, kollaboratív robotok.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Környezeti model definiálása ABB Robot stúdióban. Gyakorlati robotprogramozási feladatok megoldása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során.

Képességei:

tudása - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Előadások látogatása, az előadáson a félév során 2db zárthelyi dolgozat megírása, összesen legalább 50% elérése. Zárthelyi dolgozatok és pótlás időpontja az első órán elhangzott ütemezés szerint. Labor gyakorlatok látogatása, a labor gyakorlaton a hallgatóknak a félév során a laborvezető által meghatározott feladatokat kell elkészíteniük, leadniuk, bemutatniuk.
Vizsgakövetelmények:

Vizsgára bocsátás feltétele a két zárthelyi dolgozat legalább elégséges szintre történő megírása, valamint a labor feladatok elfogadható szintű bemutatása. A vizsgán a hallgatóknak a félév anyagával összefüggő feladatokat kell megoldaniuk. Megajánlott jegy szerezhető.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

1 db PLC-s munkaállomás a nagyfeladat programozási feladatainak elvégzéséhez. 2 db ABB robot munkaállomás, 16 db robotstúdió fejlesztői környezet.

Kötelező irodalom:

Hegedűs Z.: Robotprogramozás. KF GAMF Kar, 2004. Hegedűs Z.: Ipari rendszertechnika I. KF GAMF Kar, 2005.

Ajánlott irodalom:

Kulcsár Béla: Robottechnika I., Typotex, 2012 ISBN 978 963 279 669 7 Mester Gyula: Robotika, Typotex, 2011, ISBN 978-963-279-515-7 Peter Corke: Robotics, Vision And Control: Fundamental Algorithms In Matlab (Springer Tracts In Advanced Robotics), Springer, New York, 2011. ISBN 978-3-319-54413-7