Tantárgy neve, kódja: Szakdolgozat, GINFBAN-SZAKDOLG-2

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 15
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 7. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 170 kredit
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Szerémi Éva Krisztina
Tárgy oktatásának célja:
A szakdolgozatban – tanszéki és üzemi konzulens irányítása mellett – a szakdolgozati feladatlapon részletesen megjelölt, a szak és a szakirány képzési céljához illeszkedő, gyakorlati jellegű mérnöki feladatot kell megoldani.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

A szakdolgozati feladat megoldásával a hallgató igazolja azt, hogy képes az elsajátított ismeretanyag gyakorlati alkalmazására, az elvégzett munka és az eredmények szakszerű összefoglalására, a témakörébe tartozó feladatok alkotó megoldására, önálló szakmai munka végzésére.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

- az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:

-digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete -digitalizáció és automatizáció munkaerőpiacon strukturális változásokat indukáló következményeinek ismerete a gyártásban és beszerzési láncokban, a termelési folyamatok szervezésében

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Rendszeres konzultáció a belső (és ha van: külső) konzulenssel. A szakdolgozati feladat folyamatos, dokumentált megvalósítása. A jelöltnek egy előírt terjedelmű, felépítésű és kivitelű dolgozatot kell határidőre beadnia a szakdolgozati témát kiadó tanszéknél. Az aláírás megszerzésének a feltétele a dolgozat beadása vagy a szakdolgozat témájához kapcsolódóan egy 25 oldalas esszé beadása. Ez utóbbi esetben az aláírás akkor adható meg, ha a belső konzulens elfogadta az esszét.
Vizsgakövetelmények:

Az aláírás megszerzésének a feltétele a dolgozat beadása vagy a szakdolgozat témájához kapcsolódóan egy 25 oldalas esszé beadása. Ez utóbbi esetben az aláírás akkor adható meg, ha a belső konzulens elfogadta az esszét. A szakdolgozatot előre megadott szempontok szerint külső bíráló és a témát kiadó oktatási egység értékeli.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A választott szakterület releváns, friss szakirodalma.

Kötelező irodalom:

[1] A GAMF Műszaki és Informatikai Kar aktuális Szakdolgozati útmutatója. https://gamf.uni-neumann.hu/oktatasszervezes/#szakdogautmut

Ajánlott irodalom: