Tantárgy neve, kódja: Szakmai gyakorlat (8 hét), GINFBAN-SZAKGYAK-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+0
Kreditérték: 0
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 7. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Szerémi Éva Krisztina
Tárgy oktatásának célja:
A szakmai gyakorlaton a hallgató a gyakorlati hely által megbízott vezető irányítása mellett a gyakorlati hely által megfogalmazott feladat(ok) megoldásán dolgozik. A munkaforma lehet egyéni tevékenység vagy team-ben végzett önálló munka. Munkája folyamatos dokumentálásával beszámolót készít.
Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír.

Attitűdje:

-Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért.

További szakmai kompetenciák:

-digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete -egészségfejlesztési, fenntartható fejlődési alapismeretek, amelyek magukban foglalják a környezet-, baleset-, munka- és fogyasztóvédelem alapismereteit is -az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok -digitalizáció és automatizáció munkaerőpiacon strukturális változásokat indukáló következményeinek ismerete a gyártásban és beszerzési láncokban, a termelési folyamatok szervezésében

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati hely által kitűzött feladat dokumentált elvégzése. Beszámoló benyújtása a szakmai gyakorlatról a szakdolgozati sablon alapján. A gyakorlati hely értékelése mellett a felelős oktatási egység előre megadott szempontok szerint értékeli a beadott beszámolót.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A gyakorlati feladat megvalósításához szükséges szakirodalom, a gyakorlati hely által biztosított szakmai anyagok.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: