Tantárgy neve, kódja: Informatikai szakmai angol - II., GINFBAN-INFSZAN2-2

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja a szaknyelvi ismeretek, szókincs elsajátítása, nyelvtani ismeretek elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Szaknyelvi szókincs bővítése az alábbi témakörökben: programnyelvek, internet, hálózatok, biztonság, vírusok, hackerek, mesterséges intelligencia, robotok az iparban, virtualizáció. A szóbeli és írásbeli kommunikációhoz szükséges kifejezések elsajátítása: véleményalkotás, szakmai szituációkban, érvelés, prezentációk tartása, leírás, grafikonelemzés, véleménykifejtés. Nyelvtani ismeretek elmélyítése: igeidők, módbeli segédigék, igekötős igék, feltételes mód, szóképzés.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét.

Képességei:

tudása - Az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

-Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati jegyet a hallgatók a számonkérések során szerzett pontok alapján kapják: A hallgatók egy szaknyelvi témájú prezentációt készítenek és az órán előadják, zárthelyi dolgozatot írnak az átvett tananyagból illetve órán nyelvi kommunikációs feladatokat oldanak meg. Az elérhető pontok minimum 50%-át kell megszerezni a tantárgy teljesítéséhez.
Vizsgakövetelmények:

A hallgatóknak a maximálisan szerezhető 100 pontból összesen legalább 50 pontot kell szerezni a szóbeli kommunikációs feladatok, az írásbeli dolgozat és a prezentáció pontszámait összegezve.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanár által kiadott nyomtatott és digitális anyagok megtalálhatók a TEAMS-ben illetve a NEPTUN-ban.

Kötelező irodalom:

"[1] Eric H. Glendinning, John McEvan (2014) Oxford English forInformationTechnology, Second edition,Oxford University Press, ISBN: 019457492X

Ajánlott irodalom:

[1] Santiago Remacha Esteras (2008) Infotech - English for Computer Users Student's Book 4th Edition. Cambridge University Press. ISBN: 9780521702997. [2] Virginia Evans, Jenny Dooley, Stanley Wright (2011) Career Paths - Information Technology. Express Publishing. ISBN: 9780857776402.