Tantárgy neve, kódja: Robottechnika I., GINFBAN-ROBOTTE1-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Analízis I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kósa János Árpád
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerhetik az ipari robottechnika alapjait. Betekintést ad a robotok geometriai modellezésébe, hajtási rendszereibe. A hallgatók elsajátítják az ipari manipulátorok sorrendi vezérlését PLC-k segítségével
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Robotok, manipulátorok definíciója. Robotok osztályozása. Ipari robotok fajtái. Robotmechanizmusok. Robotirányítás módszerei. A TCP és FRAME, az orientáció és pozíció fogalma, értelmezése, transzformációja. DENAVIT-HARTENBERG reprezentáció, az ipari robotok mechanikai felépítésének és a homogén geometriai transzformációjának ismertetése. Pályatervezés. A pneumatikus, hidraulikus és villamos hajtások típusai, alkalmazása a hajtástechnikában. Hajtások PLC-s irányítása. Manipulátorok sorrendi vezérlése Siemens és Omron PLC-kkel."


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

"Koordináta rendszerek felvétele, elemi geometriai transzformációk. Két szabadságfokú robotmodell pályatervezése. Síklappal határolt merev testek térbeli transzformációja. Robotmodell geometriai transzformációja. Pneumatika alapjai. PLC programozás, OMRON PLC"

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat.

Képességei:

tudása - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Pályatervezés, geometriai transzformációs feladat. PLC programkészítés. Egy zárthelyi dolgozat.
Vizsgakövetelmények:

"Gyakorlati feladat megoldása írásban. Szóbeli vizsga tétersor alapján."

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Robotlabor, kidolgozott példák.

Kötelező irodalom:

"[1] Lajtai I.: Pneumatikus berendezések irányítása, H380.[2] Kulcsár B.: Robottechnika. LSI Oktatóközpont, 2001.[3] Halász S.: Villamos hajtások. Egyetemi Tankönyvkiadó[4] Lantos B.: Robotok irányítása. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1991."

Ajánlott irodalom: