Tantárgy neve, kódja: WEB-programozás II., GINFBAN-WEBPROG2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + WEB-programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a webes alkalmazások fejlesztésére alkalmazott fontosabb eszközöket és technikákat, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket webes alkalmazások fejlesztésében.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Haladó PHP programozás, OOP PHP-ben. SOAP alapú webszolgáltatások. RESTful webszolgáltatások. Névterek. Az MVC tervezési minta megvalósítása PHP-ben. PHP alapú keretrendszerek. Haladó JavaScript programozás, OOP JavaScript-ben. Szerveroldali programozás JavaScriptben, Node.js. JavaScript alapú keretrendszerek. Az Express keretrendszer.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

OOP PHP-ben. PHP osztálykönyvtárak alkalmazása. SOAP alapú és RESTful webszolgáltatások. RESTful api megvalósítása. Az MVC tervezési minta megvalósítása PHP-ben.. OOP JavaScript-ben. Szerveroldali programozás JavaScriptben, Node.js. Az Express keretrendszer.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Képességei - Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

Tudása - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy 30 pontos elméleti zárthelyi dolgozatot írnak előadáson, egy 30 pontos zárthelyi dolgozatot a laboratóriumban, és az órákon kívül elkészítenek egy 40 pontos feladatot (beadandót), amelyet bemutatnak a labor órákon. A sikeres félév feltételei: az elméleti dolgozatban legalább 15 pont, a gyakorlati dolgozatban legalább 15 pont, és a beadandó feladatban legalább 20 pont elérése Az oktató a félév első hetében tájékoztatja a hallgatókat a zárthelyi dolgozatok helyszínéről és idejéről, és az otthon elkészítendő feladat beadásának a határidejéről és a bemutatásának időpontjáról.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

MS Teams-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Alvarez Gil Rafael Pedro: Web-programozás II oktatási segédletek gyűjteménye. A Microsoft Teams rendszerben elérhető.

Ajánlott irodalom:

[1] Antonio López: Learning PHP 7, Packt Publishing, 2016, ISBN 9781785880544. [2] Lorna Jane Mitchell: PHP Web Services, O’Reilly Media, 2013, ISBN 9781449356569. [3] Dr. Axel Rauschmayer: JavaScript for impatient programmers (ES2022 edition), exploringjs.com, 2022, ISBN 9781091210097. [4] Flavio Copes: The Express Handbook, https://flaviocopes.pages.dev/books/express-handbook.pdf [5] Elektronikus források: https://tutorialspoint.com https://w3schools.com https://www.php.net https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/About_JavaScript