Tantárgy neve, kódja: Fejlesztés mobil eszközökre II., GINFBAN-FEJLMOE2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Java alkalmazások
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Bolla Kálmán Milán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja az Android platformra való alkalmazásfejlesztés alapjainak bemutatása Java programozási nyelv segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Android Studio és SDK telepítése, emulátor létrehozása. Fejlesztési lehetőségek, Android alkalmazás komponensek (Activity, Service, Content provider, Broadcast receiver) bemutatása. Android projekt felépítése, IDE használata. Alapvető vezérlők, layout kezelő elemek, felület létrehozása. Activity életciklusmodell, fragmentek létrehozása és használata. Adatkötés, képkezelés, listák létrehozása. Architecture components. Webszolgáltatások használata, kapcsolódás REST API-hoz.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Felületek létrehozása, vezérlők bemutatása. Activity életciklusmodelljének bemutatása. Fragmentek használata. Listás-részletes nézet létrehozása. Android Architecture Components elemeinek használata. REST API-hoz való kapcsolódás megvalósítása.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlatvezető által kiadott projektfeladat egyéni vagy csoportos megoldása (git verziókezelő segítségével), félév végén a projekt bemutatása és megvédése.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Android Studio és SDK: https://developer.android.com/studio/ Git: https://git-scm.com/ Gitlab: https://gitlab.com/ Sourcetree: https://www.sourcetreeapp.com/

Kötelező irodalom:

[1] Dr. Bolla Kálmán Milán, Eszéki Dániel: Android szoftverfejlesztés, egyetemi jegyzet, 2019

Ajánlott irodalom:

[1] Ekler Péter, Fehér Marcell, Forstner Bertalan, Kelényi Imre: Android-alapú szoftverfejlesztés, Szak Kiadó 2012, ISBN 9789639863279 [2] Google Android Developers: http://developer.android.com