Tantárgy neve, kódja: Vállalati információs rendszerek II, GINFBAN-VAINFRE2-2

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Vállalati információs rendszerek I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Fábián Csaba István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az információs rendszereknek a tervezésben és döntéshozatalban játszott szerepével.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Vállalati információrendszerek egyes moduljai miként működnek együtt az üzleti folyamatok támogatásában. Ellátási láncok információigénye. Ellátási láncok tervezése, hosszú- és középtávú döntések. Ellátási láncok működtetési kérdései.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Erőforrásokkal kapcsolatos tervezési feladatok megfogalmazása és megoldása egy ismert piaci modellező rendszer segítségével.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Képes vállalati információs rendszereket fejlesztésére és korábbi fejlesztések implementációjára. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során.

Képességei:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).

Attitűdje:

- Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve.

Autonómia és felelősség:

- Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:

- digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadásokon elhangzottak folyamatos feldolgozása, aktív részvétel a laboratóriumi gyakorlatokon. Önálló ismerkedés a programcsomagokkal. A kiadott feladatok önálló megoldása és a megoldások beküldése. Kiselőadás tartása. Elméleti kérdések megválaszolása.
Vizsgakövetelmények:

A gyakorlati jegy megállapítása a TVSz alapján történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadás aktualizált prezentációs vázlata és teljes anyaga. Az AIMMS modellező rendszer bevezető ismertetése és minta-alkalmazások leírásai: Bisschop, Heerink: AIMMS tutorial for Beginners. Bisschop: AIMMS Optimization Modeling.

Kötelező irodalom:

[1] E.F. Monk, B.J. Wagner. Concepts in Enterprise Resource Planning. Cengage Learning, 2013. ISBN-13: 978-1-111-82039-8.

Ajánlott irodalom:

[1] S. Chopra, P. Meindl. Supply Chain Management. Pearson, 2013. ISBN: 9780132743952.