Tantárgy neve, kódja: Adatbázis rendszerek, GINFBAN-ADATBARE-2

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Adatbázisok + Programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pap-Szigeti Róbert , Agg Péter András
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
Az adatbázis-rendszerek működési elvének mélyebb megértése; a háttérben zajló folyamatok elemzési és módosítási képességének elsajátítása; a tervezés, a megvalósítás és a kivitelezés során felhasznált elméleti fogalmak megértése és alkalmazása adatbázis-problémákban.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

SQL nyelv áttekintő ismétlése. Az SQL mint beépülő nyelv (kurzorok, ciklusok). Tárolt eljárások, függvények, triggerek. Adattárolás, adatelemek ábrázolása. Indexek kezelése. Lekérdezések végrehajtási mechanizmusa, költségbecslése. Tranzakciók, zárolások. Konkurenciakezelés – ütemezések, history. Adattárházak, OLAP-alkalmazások. Adatbányászat.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

SQL ismétlés. Oracle SQL Developer felület megismerése. Kurzorok, ciklusok alkalmazása. Tárolt eljárások, függvények alkalmazása. Package készítése, hibakezelés lehetőségei. Triggerek alkalmazása. Lekérdezésterv, költség-összehasonlítás. Konkurenciakezelés a gyakorlatban.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása- Az angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához, és a szakképzettséggel ellátható szakmai feladatok elvégzéséhez, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).- Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára - Alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - A szakismeretek birtokában biztonságtudatos hozzáállású, szem előtt tartja a potenciális veszélyeket és támadási lehetőségeket, és felkészül azok kivédésére.

További szakmai kompetenciák:

- digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy elméleti ZH megírása az előadáson megjelölt tananyagrészekből, 30 pontért. Két gyakorlati feladatsor megírása a gyakorlatok tananyagából, összesen 50 pontért. Egy gyakorlati házi feladat megtervezése és kivitelezése, 20 pontért. Az előadás ZH akkor sikeres, ha a hallgató legalább 15 pontot elér. A gyakorlat akkor sikeres, ha a két gyakorlati feladatsoron összesen legalább 25 pontot, a házi feladatból legalább 10 pontot elér a hallgató. Sikeres előadás és gyakorlat esetén a hallgató a szerzett pontjai alapján kap gyakorlati jegyet. Az előadásokhoz kapcsolódó Moodle-feladatsorok megoldásáért (a feladatsorokon elért százalékos eredmény arányában) a hallgató legfeljebb 5 pluszpontot kaphat elméletből, amely mind az elméleti összpontszámba, mind a feltételként megjelölt pontszámba beszámít.
Vizsgakövetelmények:

Sikeres előadás és gyakorlat esetén a hallgató a szerzett pontjai alapján kap gyakorlati jegyet.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az elméleti tudásanyag elektronikus formában a hallgatók rendelkezésére áll. A gyakorlatokhoz a szükséges szoftverek elérhetők az egyetem számítógépes hálózatán, otthoni gyakorlásra a szoftverek ingyenesen hozzáférhetők. A gyakorlatok tananyagát, a kiadott feladatok megoldását elektronikus formában a hallgatók rendelkezésére bocsátjuk.

Kötelező irodalom:

[1] J.D. Ullman, J. Widom: A First Course in Database Systems. Pearson, 2014. ISBN-13: 978-0136006374.

Ajánlott irodalom:

[1] H. Garcia-Molina, J. Ullman, J. Widom: Database Systems: The Complete Book. Pearson, 2011. ISBN: 9780133002010. [2] Kovács L.: Adatbázisok tervezésének és kezelésének módszertana. ComputerBooks, 2004. ISBN: 963618321X [3] M. Gruber: SQL A-Z. Kiskapu, Budapest, 2003. ISBN 9789639301528 [4] Katona E.: Adatbázisok. Elektronikus jegyzet: http://www.inf.u-szeged.hu/~katona/db-ea1.pdf