Tantárgy neve, kódja: Termelésmenedzsment, GLOGBAN-TERMMENE-2

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 67 %
Gyakorlat: 33 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Logisztikai alapismeretek
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Busa Boglárka Réka
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A Termelésmenedzsment c. tantárgy célja a hallgatókkal megismertetni a termelésmenedzsment helyét, szerepét egy vállalatnál, a termelés és a logisztika kapcsolatát, a gyártási folyamatok szervezésének és menedzselésének módszereit. Az értékteremtő folyamatok struktúrájának és dinamikájának bemutatása, a hallgatók áttekintő ismereteinek megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Zárthelyi dolgozat 50%, projektmunka 50%. 13. hét pót zárthelyi dolgozat az egész év anyagából. Érdemjegyek a TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Demeter Krisztina: Termelés, szolgáltatás, logisztika. Az értékteremtés folyamatai. Budapest. Wolters Kluwer Kft. 2017 ISBN: 978 963 295 704 3

Ajánlott irodalom:

Chikán, A., Demeter, K.: Értékteremtő folyamtok menedzsmentje, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789639585218 Demeter, K.: Termelés és logisztika: Az elvi alapoktól a napi gyakorlatig, szöveggyűjtemény, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789632953854,