Tantárgy neve, kódja: Minőségügy III. A, GGEPBAN-MINOSEG3-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 7. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Minőségügy II.+100 kr
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska Katarína
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Angeli Eliza
Tárgy oktatásának célja:
A minőségügy III.A c. tárgy célja a gyakorlatban használatos minőségügyi módszerek, technikák mélyebb megismerése, elsajátítása. A tárgy elvégzésével a hallgató megbízható alapokat kap a napjainkban használatos minőségügyi módszerek, technikák témájában.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Minőségügyi alapelvek. A szervezet és környezete.A minőségirányítás eszközei. Technikák, módszerek.A minőségirányítás 7 régi eszköze.A minőségirányítás 7 új eszköze.Kockázatalapú gondolkodásmód.A szervezet menedzsmentrendszere.A szervezet vezetése.Rendszertervezés. Mérés, mérőeszközök.A menedzsmentrendszer auditálása.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Képes önálló tanulás megtervezésére, megszervezésére és végzésére.Törekszik arra, hogy a problémákat lehetőleg másokkal együttműködésben oldja meg.Váratlan döntési helyzetekben is önállóan végzi az átfogó, megalapozó szakmai kérdések végiggondolását és adott források alapján történő kidolgozását.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
szorgalmi időszakban egy-egy alkalommal van lehetőség. A zárthelyik időtartama 60-60 perc. Mindkét zárthelyi max. pontszáma 40 pont. Az elégséges szint 20 pont. Előadás bemutatása a kiválasztott témára kötelező, max. pontszáma 10 pont. Az előadás témáját a hallgató válassza ki, a megadott határidőig. Ezenkívül értékelésre kerül a hallgató aktivitása a félév során, max. pontszáma szintén 10 pont.
Vizsgakövetelmények:

Vizsgára az a hallgató bocsátható, akinek a félévközi zárthelyiken elért összpontszáma, a beszámoló és félévi aktivitás pontszámával eléri az elégséges szintet. Megajánlott vizsgajegy szerezhető az elért összpontszám alapján, de csak akkor, ha az összpontszám eléri a szükséges szintet. Csak jó és jeles megajánlott vizsgajegy adható. A vizsga 40 pontos dolgozatból áll, a kidolgozásra fordítható idő 30 perc. Az értékelés a TVSZ 17.§-ban foglaltak szerint történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadások anyaga, gyakorlatok jegyzetei.

Kötelező irodalom:

Dr. Gutassy Attila, Gutassy Nimród Ferenc: Minőségmenedzsment mindenkinekDr. Sembery Péter: Bevezetés a minőségügybe. SZIE Gödöllő, 2004.

Ajánlott irodalom: